Nemcsak karácsonykor kellene halat enni

Infostart
2008. december 25. 07:00
A magyaroknak hetente kétszer-háromszor tíz-húsz dekagramm halhúst kellene fogyasztani, ennyi már hatékonyan véd a szívinfarktus és a szélütés ellen - hívta fel a figyelmet a János Kórház Kardiológiai Ambulanciájának főorvosa azután, hogy kiderült, a magyarok évente mindössze másfél kilogramm halat fogyasztanak, miközben a japánok 73 kilogrammot. Matos Lajos szívgyógyász hozzátette: nemcsak karácsonykor, hanem egész évben kellene zsíros halat ennünk, elsősorban pontyot, lazacot, harcsát.

Egészséges, ha rendszeresen fogyasztunk halat, nemcsak karácsonykor - mondta az InfoRádiónak a János Kórház Kardiológiai Ambulanciájának főorvosa.

Matos Lajos kiemelte: aki hetente 2-3 alkalommal eszik 10-20 dekagrammnyi halhúst, annál ritkábban, illetve később alakul ki szív- és érrendszeri betegség, ugyanis a halolaj fogyasztásának védő hatása van.

A halolajban lévő többszörösen telítetlen zsírsavak csökkentik az érelmeszesedés esélyét, a koszorúér-betegség kialakulásának gyakoriságát, így ritkábban fordul elő a szívinfarktus és a szélütés - hangsúlyozta a főorvos. Matos Lajos példaként az eszkimókat említette, akiknél ezek a betegségek ritkán jelentkeznek.

A főorvos szerint a halhús fogyasztásával akkor érhető el a védő hatás, ha nem panírozva esszük, mert az megszívja magát olajjal vagy zsírral. Matos Lajos hozzátette: a zsíros hal, vagyis a lazac, a ponty és a harcsa fogyasztása is kedvező.

Hanganyag: Torda Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást