A Parlamentben is feszültséget okozott a sztrájk

InfoRádió / MTI
2008. december 22. 14:01
Kivonultak a teremből, majd visszatértek a szocialista képviselők az Országgyűlés költségvetési bizottságának rendkívüli ülésére, amelyet a fideszes Szijjártó Péter a sztrájkokkal kapcsolatban kialakult helyzet miatt kezdeményezett. A testület érdemi döntést nem hozott, mert a képviselők még a napirendben sem tudtak megegyezni.

Varga Mihály, az Országgyűlés költségvetési és pénzügyi bizottságának elnöke elsőként Kóka Jánosnak adott szót az ülésen, mert a szabad demokrata frakcióvezető a vasúti és a reptéri dolgozók munkabeszüntetésének ügye mellett arra is kíváncsi volt, hogy milyen alapon osztott szét a parlament a terven felül 200 milliárd forintot két múlt heti, a 13. havi bérkompenzációkat érintő intézkedéssel.

Arra is választ várt, hogy ha valóban volt összességében 200 milliárd forintos mozgástér, akkor ezt a kormány miért az állami kiadások növelésére, miért nem adócsökkentésre fordította.

Ekkor már több szocialista képviselő jelezte, hogy a bizottsági ülés elkezdéséhez előbb a testületnek el kell fogadnia napirendjét. A véleményeket figyelmen kívül hagyva Varga Mihály megadta a szót a bizottság összehívását kezdeményező fideszes Szijjártó Péternek, hogy indokolja kezdeményezését.

"Itt lenne az ideje, hogy a kormány feloldja azt a felháborító helyzetet, amely azért állt elő, mert a kormánynak kiszolgáltatott reptéri és vasúti dolgozókat szembeállították a nekik kiszolgáltatott utasokkal" - fogalmazott az ellenzéki politikus.

Mindezek után pedig Varga Mihály felkérte a sztrájkoló szakszervezetek képviselőit, Gaskó Istvánt, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének elnökét és Kovács Zoltánt, a Repülőtéri Dolgozók Szabad Szakszervezetének elnökét, hogy ismertessék álláspontjukat. Erre a szocialista képviselők többsége - a napirend elfogadásának továbbra is fennálló hiánya miatt - felhördült, majd kivonult az ülésről.

Ezt követően az MSZP-s Szabó Lajos, a bizottság alelnöke a folyosón az újságíróknak válaszolva elmondta, hogy a sztrájkokkal kapcsolatos napirendi pontban nincs illetékessége a bizottságnak, míg az SZDSZ állításának, hogy a kormány felhatalmazás nélkül költötte el a pénzt, semmilyen alapja nincs. Kérdésre válaszolva hozzátette, hogy a 13. havi bér kompenzációja 117 milliárd forint, és ez az összeg benne van a jövő évi büdzsé fejezetenkénti és általános tartalékában.

Nem sokkal később visszatértek a terembe az MSZP-s képviselők, ám folyamatosan hangoztatták, hogy ez nem is bizottsági ülés, csupán egy sajtótájékoztató. A két napirendi pontról szóló szavazás során végül a bizottság 14 igen, 14 nem és egy tartózkodó mellett egyik pontot sem szavazta meg, így érdemi döntés nem született.