Hamarosan kiderülhet, hányan kerültek ki a pszichiátriai ellátásból

Infostart
2008. december 21. 22:00
Január közepén-végén kezdheti meg működését az Országos Pszichiátriai Központ, amely az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet módszertani és tudományos-kutatási feladatait veszi át - mondta az InfoRádiónak az ÁNTSZ Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központjának főigazgató főorvosa. Brunner Péter hozzátette: az Országos Addiktológiai Intézet feladatait részben intézményük, részben az Országos Rehabilitációs Intézet veszi át. A főorvos szerint ezután lesznek valós adatok arról, hányan kerültek ki az OPNI bezárása után a pszichiátriai kezelésből.

Az Addiktológiai Intézet nem szűnt meg: a módszertani és szakmai-tudományos tevékenységet jogutódlással az ÁNTSZ Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központjához tették át, a betegellátást végző gondozók pedig az Országos Rehabilitációs Intézethez kerültek - mondta az InfoRádiónak Brunner Péter főorvos.

Az ÁNTSZ Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központjának főigazgató főorvosa hangsúlyozta: a betegek ellátása nem az ő feladatuk, ők az addiktológiai módszertani kutatási, irányítási feladatait látják el.

Brunner Péter elmondta: az Addiktológiai Intézet fennállása idején sem egyetlen intézmény, ahhoz járóbeteg-gondozók tartoztak. Ezeket az Országos Rehabilitációs Intézet vette át, míg kórházi ellátás továbbra is a Nyírő Gyula Kórházban zajlik.

A szakértő hozzáfűzte: a pszichiátriai betegek ellátásának módszertani, szakmai-kutatási bázisát jelentő intézet hiányzott a rendszerből, e feladatok ellátására hozta létre az Egészségügyi Minisztérium az Országos Pszichiátriai Központot a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai Klinikáján.

A centrumban január végéig megindulhat a munka - mondta Brunner Péter, aki szerint ezután azt is tudni lehet majd, vajon hányan kerültek ki a pszichiátriai kezelésből az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Központ bezárása után.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást