Nem árulható Magyarországon írországi sertéshús

Infostart
2008. december 16. 15:05
Megtiltotta valamennyi Írországból származó, szeptember 1. és december 6. között előállított sertéshús, illetve hústermék forgalmazását az országos főállatorvos. Süth Miklós az áruk megsemmisítését is elrendelte.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium azt is közölte: az élelmiszert és takarmányt forgalmazó vállalkozók figyelmét arra hívják fel, hogy fokozott körültekintéssel járjanak az Írországból származó állati eredetű termékek, illetve takarmányok forgalmazásánál.

A közlemény szerint tilos minden olyan termék forgalomba bocsátása, amely a határértékeket meghaladó mértékben tartalmaz dioxint.

A hatóságok Magyarországon eddig csaknem 25 tonna sertészsírt zároltak, az érintett vállalkozások értesítették vevőiket, hogy hívják vissza a termékeket. A hétvégén további négy, ír sertéshússzállítmány érkezett Magyarországra.

Az ír állategészségügyi hatóság december 7-én tájékoztatta az Európai Uniót, hogy dioxinnal szennyezett sertéshús kerülhetett forgalomba a tagországokban. A laboratóriumi vizsgálatok alapján a rákkeltő anyag aránya mintegy százszorosa volt az unióban megengedett szintnek.