Jogsértően alkalmaz görög sztrájktörőket a Budapest Airport

Infostart
2008. december 15. 16:15
Iványi Judit munkajogász szerint megsérti a sztrájktörvényt a Budapest Airport azzal, hogy biztonsági ellenőröket alkalmaz az Európai Unió más országaiból. A munkajogász az InfoRádiónak elmondta azt is, hogy a munkáltató nyilvántarthatja a sztrájkolók számát, de csak a munkabeszüntetés ideje alatt.

A Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke a munkaügyi főfelügyelőséghez fordult, mert úgy tudja: a Budapest Airport (BA) negyven görög munkavállaló kiképzését kezdte meg, annak érdekében, hogy sztrájktörőként alkalmazza őket a ferihegyi reptéren. A BA szóvivője, Szollár Domokos megerősítette, hogy a cég azonnali hatállyal biztonsági ellenőröket alkalmaz Európai Unió más országaiból.

Az Inforádiónak nyilatkozó munkajogász úgy véli, a BA jogot sért azzal, hogy más országokból biztonsági ellenőröket alkalmaz, ugyanis kívülről, sztrájk idején nem lehet munkavállalókat alkalmazni.

Iványi Judit hozzátette: a sztrájkolók bírósághoz fordulhatnak, kérdéses azonban hogy milyen gyorsan születik meg az ítélet. A törvény ugyanis csak akkor ír elő gyors, öt napon belüli nem peres eljárásban történő döntéshozatalai kötelezettséget, ha a sztrájk jogszerűségét, a munkavállalók cselekedeteinek jogszerűségét kell elbírálnia.

A munkajogász szerint ahhoz sincs joga a munkáltatónak, hogy a sztrájk bejelentésekor vagy annak megkezdése előtt megkérdezze a munkavállalókat, kívánnak-e sztrájkolni, vagy hogy névsort vezessen a sztrájkolókról - ezt tiltja a sztrájk- és az adatvédelmi törvény is.

Iványi Judit ugyanakkor hangsúlyozta: annak nincsen akadálya, hogy a sztrájkolókról a munkáltató nyilvántartást vezessen a munkabeszüntetés ideje alatt, hiszen sztrájk idején nem jár munkabér, vagyis figyelemmel kell követnie, ki nem dolgozik.

Ha a munkáltató mégis megkérdezi, ki sztrájkol, a munkavállalók a munkaügyi bírósághoz fordulhatnak, és peres eljárás keretében kérhetik annak megállapítását, hogy jogsértően járt-e el a munkáltató - mondta a szakértő, aki szerint azonban ebben az esetben is elhúzódhat a per.

Hanganyag: Kálló Izabella


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Iványi Judit a görög munkavállalókról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Iványi Judit a sztrájkolók nyilvántartásáról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást