Olyan nagy a baj, hogy már az elrettentés sem elegendő

Infostart
2008. december 9. 16:38
A jelenlegi társadalmi problémák okolhatók az emberek fegyelmezetlensége, a szabályok be nem tartása miatt - mondta az InfoRádiónak Dulin Jenő. A közlekedéspszichológus szerint a közúti balesetek elrettentő példaként való bemutatása nem hoz eredményt. A sok baleset hátterében inkább az húzódik meg, hogy a magyar társadalom igen gyengén áll szabálytisztelet és fegyelmezettség szempontjából.

Az évszakok változása az emberi szervezet élettani és pszichés mechanizmusait befolyásolja, de mindez egy egészséges ember számára kordában tartható - mondta az InfoRádiónak Dulin Jenő közlekedéspszichológus.

A sok baleset hátterében azonban nem ez húzódik meg a szakember szerint. A magyar társadalom igen gyengén áll szabálytisztelet és fegyelmezettség szempontjából. Emögött pedig az áll, hogy az általános hangulat, az emberek általános életszemlélete nagyon leromlott.

Az agresszivitás annak a számlájára is írható, hogy az egymás iránt megnyilvánuló felelősségérzetünkkel, az együttműködési képességünkkel is komoly gondok vannak.

Nem mindenkinél egyformán súlyos a helyzet: a népesség mintegy 10 százalékáról mondható el, nem tud, vagy nem hajlandó beilleszkedni abba a szisztémába, amely amúgy működőképes lenne.

A közlekedésben bizonyos mintáknak érvényre kell jutniuk. A jó példákat kellene bemutatni, az elrettentés nem működik. Az nem elegendő, hogy a balesetekről sok fotó és tudósítás megjelenik, egy agresszív, balesetek okozására hajlamos autóvezető ennyitől "nem javul meg".

Hanganyag: Szépvölgyi István


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást