Fidesz: A magyar gazdaság az utolsókat rúgja

Infostart
2008. december 9. 17:02
A Fidesz elnöksége szerint adócsökkentésre és alacsonyabb jegybanki alapkamatra épülő gazdaságpolitikai fordulatra van szükség ahhoz, hogy Magyarország minél előbb kilábaljon a válságból. Varga Mihály alelnök szerint a kisebbségi kormány ilyen fordulatra már nem képes.

A Fidesz alelnöke szerint a magyar gazdaság az utolsókat rúgja, a pénzügyi válságból pont ezért minél előbb ki kellene jutni. Varga Mihály a párt elnökségi ülése után elmondta: a Fidesz vezetősége továbbra is adócsökkentéssel, és a jegybanki alapkamat mérséklésével lenne úrrá a krízisen, hiszen a magas terhek miatt 60 ezerre nőtt az elbocsátottak száma, és napról napra emelkedik a megszűnő vagy csődbemenő vállalkozások, és a felszámolási eljárások száma.

Szemmel látható, hogy a cselekvésképtelen kormány, a bénult állapotban lévő kisebbségi kormány ilyen gazdaságpolitikai fordulatra nem képes - mondta Varga Mihály, hozzátéve: miközben evickél egyik parlamenti döntéstől a másikig, és megpróbál mindegyik döntés mögé alkalmi kormánykoalíciókat összetákolni különböző "szatelit kormánypártokból". Eközben nincs gazdaságpolitikai fordulat és váltás.

Az ország nehéz gazdasági helyzetének alátámasztására Varga Mihály közölte: 13 éves mélypontján van a lakossági megtakarítás, 1% alatti, pontosan 0,7% százalékos a gazdasági növekedés, és az amerikai cégek piaci viselkedéséből úgy tűnik, Magyarország elvesztette a külföld bizalmát.

A volt pénzügyminiszter azt mondta: valós és érezhető kamatcsökkentés kell, a vállalkozások ugyanis nem tudják visszafizetni a jegybanki alapkamatból adódó akár 15-20%-os kamatú hiteleket.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást