Schüssel: Strukturális reformok nélkül nincs kilábalás a válságból

Infostart
2008. december 4. 17:52
Wolfgang Schüssel korábbi osztrák kancellár szerint 2-3 év nehéz esztendő következik 15 évnyi jólét után. A politikus egy budapesti konferencián azt mondta, a legrosszabb forgatókönyv szerint hosszan elhúzódó, súlyos válság elé néz Európa. A rendezvényen felszólalt a kancelláriaminiszter is, aki azt mondta, az Európai Uniónak foglalkoznia kell a tagállami szinten létező nacionalizmussal is.

Az egykori osztrák kancellár szerint a 2-3 százalékos gazdasági recesszió háromszorosára növelheti az európai munkanélküliséget. Bár Wolfgang Schüssel azt mondta, hogy nem szabad pesszimistán kezelni a válságot, az egykori kormányfő borús képet festett a következő évekről.

"Rossz hírem van, az aranykornak vége. Efelől nincs kétségem. Tudomásul kell venni, hogy a pénzügyi válság mindenkire hatással van, nem élhetünk úgy tovább, mintha semmi nem történt volna. Éppen emiatt nagyon gyors és hatékony kormányzati lépésekre van szükség. Tizenöt évig jól éltünk, most 2-3 nagyon nehéz esztendő következik, az azt követő 10-20 évben pedig megindulhat egy lassú gazdasági növekedés" - vélekedett.

Wolfgang Schüssel szerint két forgatókönyv létezik. Az egyik szerint átgondolt kormányzati döntések után egy 1-1,5 évvel kilábalhat Európa a válságból, méghozzá megerősödött vállalatokkal, a másik szerint viszont hosszan elhúzódó, mély válságra számíthat a kontinens.

Az egykori kancellár szerint azonnali strukturális reformokra van szükség, de kétségesnek nevezte, hogy ezek megvalósíthatók-e olyan államokban, amelyekben a politika még kedvező helyzetben sem indította el ezeket.

A konferencián felszólalt Kiss Péter kancelláriaminiszter is, aki kifogásolta a nacionalizmus uniós kezelését. "Az éledő nacionalizmusok kormányra kerülésének kérdése nem nemzeti ügy Európában. A legveszélyesebb, amikor a szociális demagógia és az éledő nacionalizmus egymásra talál, legitimálja magát és elismert politikává válhat, amikor a közösség azt mondja: nemzeti keretek között tolerálja, közösségi szinten nem" - fogalmazott.

Kiss Péter szerint csak tetézi a bajt azok a versenyképesnek mondott szociális politika, amely kiszorítja a rendszerből a gyenge társadalmi csoportokat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást