Személyi igazolványt kaphatnak az újszülöttek

Infostart
2008. december 2. 12:34
Nyártól az újszülöttek is kapnának személyi igazolványt, sőt utánajárás nélkül azonnal TAJ-kártyát és adóigazolványt is egy törvényjavaslat szerint, így nem kellene kétévente útlevelet csináltatni a gyerekeknek, ha európai uniós országba utaznak - indokolta a tervezett változtatást az InfoRádiónak az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára, Avarkeszi Dezső.

Egy törvényjavaslat szerint júliustól személyi igazolványt kapnának az újszülöttek is - mondta az InfoRádiónak, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára.

Avarkeszi Dezső kifejtette: az uniós országokba már személyi igazolvánnyal lehet utazni, ám mivel ezzel nem rendelkeznek a 14 éven aluliak, nekik ki kellett váltani az útlevelet. Hozzátette: 460 ezer gyermeknek van útlevele, vagyis ebből látszik, hogy van rá igény.

Ha a tervezett változtatás jövő július végén életbe lép, akkor már a 14 éven aluliak is utazhatnak a fényképes személyivel az uniós országokba - hangsúlyozta az államtitkár.

Avarkeszi Dezső szólt arról is, hogy az elképzelés szerint három évente kellene majd cserélni a személyi igazolványt, de ez ingyenes lenne a 14 éven aluliak számára, kivéve, ha elveszítették, vagy megrongálódott. Az igazolvány kiállításának költsége 1300 forint, míg a lakcímkártyára nemcsak a címet, hanem a szülők nevét és elérhetőségét is ráírnák.

A javaslat szerint az újszülöttek automatikusan TAJ-kártyát és adóigazolványt is kapnának - közölte az államtitkár. Mindez azért fontos, mert ha a csecsemő megbetegszik, 30 napig lehet csak az anya TAJ-számát felhasználni, azonban utána már nem - fejtette ki.

Az Országgyűlés még decemberben szavazhat a javaslatról, és ha elfogadják, jövő július 28-án lép életbe.

Hanganyag: Herczeg Zsolt


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást