A Rákkutatási Világalap 2007-es jelentése szerint napi két szelet szalonna és kolbász elfogyasztása 63 százalékkal növeli a bélrák kockázatát. A betegség kialakulásában ugyanakkor fontos szerepet játszik az alkoholfogyasztás és a dohányzás is. A tanulmányról megkérdezett 2124 ember 10 százaléka, leginkább az idősek nyilatkoztak úgy az interneten végzett felmérésben, hogy ennek ismeretében kevesebb ilyen termék kerül majd az asztalukra.
Az online kutatás megkérdezettei az edermények megismerése után több zöldséget és gyümölcsöt kezdtek enni, a válaszolók 18 százaléka pedig leszögezte: jobban fog figyelni a súlyára, mivel a tanulmány hatféle rákkal hozza kapcsolatba az elhízást.
A vörös hús gyakori fogyasztása ugyancsak növelheti a bélrák kockázatát. A megkérdezettek 11 százaléka tett fogadalmat arra, hogy a későbbiekben kevesebb vörös húst eszik. Az 55 év felettiek 37 százaléka nyilatkozott úgy, hogy kevesebbet eszik majd az ilyen termékekből. A fiatalokat azonban kevésbé érdekli a dolog, nekik csak a 6 százalékuk rettent meg a feldolgozott húsoktól.
A tudósok ráadásul úgy gondolják: a termékekben található kémiai adalékanyagok további veszélyt jelentenek. A jelentés azért leszögezi, nem csupán a feldolgozott húsból készült termékek fogyasztásának csökkentése, hanem más tényezők is szerepet játszanak a kockázat növekedésének megakadályozásában. Ezért ötből ketten ugyanakkor próbálnak többet mozogni, és 9 százalék csökkentette alkoholfogyasztását.
Richard Evans, a Rákkutatási Világalap munkatársa szerint a kutatás azt mutatja: ha tájékoztatják az embereket arról, miként csökkenthetik a rák kockázatát, akkor sok mindent megtesznek az ügy érdekében. Ugyanakkor, mint mondta, a széleskörű médiakampány ellenére még sokan vannak, akiknek fogalmuk sincs arról, hogy a diéta és a mozgás csökkenti a rák kialakulásának veszélyét.