Javult a magyar mézek minősége

Infostart
2008. november 21. 16:24
Negyven százalékkal szorult vissza nyár óta a hamisított mézek aránya a teljes hazai mézforgalmazásban - derül ki az agrártárca október óta tartó vizsgálatából. Az országos főállatorvos az InfoRádiónak elmondta: az elmúlt hónapban 196 mintát vizsgáltak meg, ebből mindössze 18 nem felelt meg a követelményeknek.

Az idén eddig csaknem 140 millió forint bírságot szabtak ki a hatóságok a méztermelőkre- és forgalmazókra - közölte az országos főállatorvos. Süth Miklós hangsúlyozta: a minőségvédelmi ellenőrzések december közepéig tartanak.

Az országos főállatorvos arról is beszélt: április és augusztus között még a kifogásolható minták többsége magyar volt, az október közepe óta tartó ellenőrzéseknél azonban már a külföldi minták nem voltak megfelelőek. Emlékeztetett: a vizsgálatok azért váltak gyakoribbá, mert az idei mézvizsgálatok során sok rossz mézet találtak a szakemberek.

Az országos főállatorvos emlékeztetett: Magyarországon évente átlagosan 20-40 dekagramm mézet fogyaszt egy ember. Süth Miklós azt javasolja, hogy vagy a termelőtől vásároljunk mézet, vagy olyan forgalmazótól, amelyben megbízunk.

Hanganyag: Nagy Tamás


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást