Veres: Mindenkit váratlanul ért a válság mélysége

Infostart
2008. november 20. 10:53
Magyarország minél előbb be akar lépni az euró előszobáját jelentő ERM-2 árfolyamrendszerbe, erről a tárgyalások 2009-ben megkezdődhetnek - mondta Veres János pénzügyminiszter a Napi Gazdaság által szervezett "Felszínen maradni - élet a pénzügyi válság után" című konferencián.

Veres János elmondta: mindenkit váratlanul ért a pénzügyi válság mélysége, és jelenleg az a legfontosabb feladat, hogy a bizalom visszatérjen a piacokra. Hozzátette: az eddigi intézkedésekkel sikerült elhárítani a legnagyobb veszélyt, a következő év végéig biztosított az ország finanszírozása.

A pénzügyminiszter közölte: az Európai Unió által nyújtott 6,5 milliárd euró összegű hitel első negyedét decemberben fogja lehívni Magyarország. Az IMF által nyújtott 12,5 milliárd euró összegű készenléti hitelről elmondta: első hányadát 2009 első negyedévében használják fel, az ország lejáró devizaadósságának megújítására.

Simor András jegybankelnök kifejtette: a Lehman Brothers bukása mélyítette el a tavaly kezdődött pénzügyi válságot, mert úgy engedték csődbe menni, hogy nemcsak a részvényesek, hanem a hitelezől is elvesztették a pénzüket. Ezzel felborult az a közmegegyezés, hogy egy bank csődbe mehet, de a hitelezőket ki kell fizetni.

A kamatemelés és az IMF-megállapodás hatására sikerült stabilizálni a helyzetet, de bizalom tartós visszaszerzéséhez növelni kell a magyar gazdaság növekedési kilátásait - hangsúlyozta a jegybankelnök, aki nem kommentálta az alapkamat csökkentésére vonatkozó felvetéseket.

Felcsuti Péter, a Bankszövetség elnöke kiválóra minősítette az elmúlt egy hónap kormányzati válságkezelését, hangsúlyozta ugyanakkor: nincs arra garancia, hogy a továbbiakban is jó irányba menjünk tovább. Hozzátette: nem tartható fenn a fogyasztásösztönző növekedési modell.

Hanganyag: Kaputa Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kaputa Júlia összefoglalója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást