Megtisztítaná a bírói kart Sólyom jelöltje

Infostart
2008. november 20. 13:22
Szemléletváltást szorgalmaz a tisztességes bírói kar védelme érdekében Havasiné Orbán Mária, akit az államfő jelölt a Legfelsőbb Bíróság élére. A Győri Ítélőtábla elnöke úgy fogalmazott: a nem odavaló bírákat el akarja távolítani a vezetésből.

Amit hirdetek, az nem forradalom, hanem reform - fogalmazott a főbírójelölt. Hozzátette: az igazságszolgáltatáson belül az önkormányzatiság óriási érték, amit meg kell védeni.

Arra a kérdésre, hogy kik a nem tisztességes bírák, Havasiné Orbán Mária úgy felelt, hogy a Győri Ítélőtábla egyik nagyhírű elnöke szerint minden bíró tévedhet, egyetlen dolgot nem tehet: szándékosan nem szeghet szabályt. Megjegyezte ha valaki sorozatosan téved, az is tűrhetetlen, annak is következményekkel kell járnia, a szándékos szabályszegés viszont elfogadhatatlan.

A köztársasági elnök délelőtt mutatta be jelöltjét a parlamenti pártok képviselőinek. Sólyom László azt mondta: Havasiné Orbán Mária 30 éve ítélkező bíró, így tökéletesen ismeri a bíróságok problémáját, valamint a szervezeti és a szakmai-minőségi kérdéseket.

Az államfő előző jelöltjét, Baka Andrást, a strasbourgi emberi jogi bíróság volt bíráját, az Országgyűlés májusban nem választotta meg.

Lomnici Zoltánnak, a Legfelsőbb Bíróság előző elnökének hatéves mandátuma júniusban járt le. Ha megválasztják, Havasiné Orbán Mária lesz a Legfelsőbb Bíróság első női vezetője.

Hanganyag: Litauszky Balázs


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást