A magyarok többsége nem fél a válság hatásaitól

Infostart
2008. november 20. 16:06
A többség nem számít arra, hogy a pénzügyi válság nyomán kibontakozó recesszió veszélyezteti a munkahelyét, a jövedelmét, a mindennapi életét, bár a megtakarításaik csökkentek és a nagyobb vásárlásokat is el kellett halasztani. Ez derült ki a Napi Gazdaság és az SPSS Hungary internetes gyorsfelméréséből. A válaszadók több mint háromnegyede véli úgy, hogy komoly reálgazdasági visszaesésnek néz elébe Magyarország.

A válaszadók 67 százaléka szerint a válság veszélybe sodorta a magyar bankrendszert, míg 38 százalék szerint a veszély nem múlt el. A többség, 54 százalék, úgy értékeli, hogy a magyar gazdaság és a pénzügyi rendszer nagyon sebezhető, míg 41 százalék szerint a gazdaság gyenge lábakon áll.

A magyar pénzintézetek a válaszadók közel negyven százaléka szerint továbbra is nagy veszélyben vannak, míg egy jelentős hányad - 29 százalék - szerint a veszély már elmúlt, míg válaszadók harmada szerint nem is volt.

A válság kezelésére tett hazai intézkedések a megkérdezettek 40 százaléka szerint tompították a külső hatásokat, öt százalék szerint az illetékesek megfelelően jártak el, 17 százalék szerint Magyarország esélytelen a külső hatásokkal szemben, míg közel 40 százalék szerint nem megfelelőek az intézkedések, amelyeket megtett a kormányzat.

A válaszadók 77 százaléka szerint erős reálgazdasági visszaesés következik, míg csupán 5 százalék véli úgy, hogy Magyarország "jól jön ki" a válságból

A válság időtartamával kapcsolatban is pesszimisták a válaszadók, több mint felük elhúzódó hatással számol. 54 százalékuk vélekedik úgy, hogy a válság több évig is eltarthat, ugyanakkor érezhető némi optimizmus a válaszokban, hiszen 47 százalék szerint fél, illetve egy éven belül sínre kerülnek a dolgok. De ehhez először a bankoknak/pénzintézeteknek kell rendet tenniük saját házuk táján. A megoldást a többség az Egyesült Államoktól, míg 14, és 16 százalék Kínától, illetve Európától várja.

A legtöbb válaszadó megtakarításait komolyan befolyásolták az elmúlt hónapok eseményei: 57 százalékuknál csökkent a megtakarítások értéke, míg mindössze 6 százalék számolt be arról, hogy növekedett megtakarításaink értéke. A többség részvénybe és ingatlanba fektetne, bár a válaszadók 55 százaléka szerint a következő időszakban nem lesz miből megtakarítani.

A többség visszafogja a fogyasztását

Munkahelyét a válaszadók 33 százaléka félti, és 15 százaléknál már voltak is a válság miatt elbocsátások. Míg a válaszadók 25 százaléka mondta azt, hogy elbocsátások ugyan nincsenek, de a béreket befagyasztották a munkahelyén.

A válaszadók többsége, 55 százalék úgy értékeli, hogy kénytelen lesz visszafogni fogyasztását és elhalasztani nagyobb beszerzéseit, és csupán 3 százalék gondolja azt, hogy a közeljövőben fog tartós fogyasztási cikket venni. Ugyanis erőteljes a bizonytalanság a jövedelmekkel kapcsolatban; a válaszadók több mint egyharmada nem tudja hogyan alakul megtakarítása, jövedelme, és alig gondolkodik valaki banki hitel felvételén.

A Napi Gazdaság és az SPSS Hungary internetes gyorsfelmérését 2008. november 13 és 2008. november 18 között végeztük. A minta természetesen nem volt reprezentatív, a válaszadók 89 százaléka városban lakik, 44 százaléka 31-50 év közötti, férfi, főként a szolgáltató iparban dolgozik, 39 százaléka munkavállaló, vagy vállalkozó, 18 százaléka döntéshozó, 29 százaléka inaktív. A válaszadók 83 százaléka rendszeresen követi a híreket és az 56 százaléka az átlagosnál tájékozottabbnak érzi magát.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Adacs Botond, a Napi Gazdaság Kiadó Kft. online fejlesztési vezetõje
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást