Nem talált szalmonellát a vizsgált túróban a hatóság

Infostart
2008. november 19. 17:30
Nem a dunántúli tejüzemből ered a már több mint háromszáz megbetegedést okozó szalmonellajárvány - derítette ki a hivatalos vizsgálat. A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal élelmiszerlánc-biztonsági elnökhelyettese az InfoRádiónak elmondta: tovább keresik a fertőzés forrását.

Nem találták meg a szalmonella kórokozóját a Dráva-Tej Kft.-től beszerzett túróban, amelyről azt gondolták, az immár háromszáznál is több megbetegedést okozó fertőzés forrása lehet - tájékoztatta az InfoRádiót a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal élelmiszerlánc-biztonsági elnökhelyettese. A hatóság gyűjtött mintákat a kereskedelmi forgalomból, és olyan nagyobb forgalmazóktól is, amelyek a barcsi tejüzemtől vásároltak.

Bognár Lajos közölte: a vizsgálatok tovább folynak, az pedig a járványügyi nyomozás állapítja meg, hogy valóban a túró volt-e a fertőzés oka, vagy más élelmiszer váltotta ki a járványt.

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat vizsgálatainak eredményeire vár, ezek alapján folytatódik majd a járványügyi nyomozás - jegyezte meg a szervezet élelmiszerlánc-biztonsági elnökhelyettese.

A hivatal csak tíz nappal a járvány kitörése után, november 13-án kapott mintát a túróból, így munkatársai csak az azt követő napokban kezdhették meg a Dráva-Tej Kft. üzemének ellenőrzését.

A Dél-Dunántúlon a hét elején már csaknem 200 szalmonellás beteget jelentettek öt somogyi iskolából és három pécsi óvodából az ÁNTSZ-nek, amely a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatallal közösen folytatja le a vizsgálatot. Azt már minden érintett közösségben kimutatták, hogy egyértelműen szalmonella okozta a tömeges megbetegedést.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást