Elhunyt Gyurkovics Tibor - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2008. november 16. 20:21
Hajnalban elhunyt Gyurkovics Tibor Kossuth- és József Attila-díjas író, költő, a Magyar Írók Egyesületének elnöke. Független vizsgálatot kért a dunaszerdahelyi rendőri beavatkozásról a szlovák kormányfőtől a magyar miniszterelnök; a szlovák közjogi méltóságok szerint Magyarország az oka a két ország közötti feszült viszonynak. Várhatóan folytatódik az Air France pilótáinak pénteken kezdődött sztrájkja. A nap legfontosabb hírei november 16-án.

Életének 77. évében elhunyt Gyurkovics Tibor Kossuth- és József Attila-díjas író, költő, színházi dramaturg, a Magyar Írók Egyesületének elnöke. Gyurkovics Tibor 1931-ben született Budapesten, 1955-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett pszichológusi oklevelet. 1956-ban a Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskola forradalmi bizottságának elnöke lett, ezért később meghurcolták és tanári állását is elveszítette. Első verseskönyve 1961-ben jelent meg. A versek mellett regényeket, elbeszéléseket, színműveket és publicisztikát is írt. Munkásságát a többi között József Attila- és Kossuth-díjjal, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével ismerték el. Gyurkovics Tibort az Oktatási és Kulturális Minisztérium saját halottjának tekinti.

Független vizsgálatot kért a dunaszerdahelyi rendőri beavatkozásról a szlovák kormányfőtől a magyar miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc a kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: a Robert Ficónak írt levelében a bizonyítékok bemutatását, a rendőri fellépés jogosságának indoklását, és a jogszabályi háttér áttekintését is szorgalmazta. A miniszterelnök hangsúlyozta: a szlovák kormány válaszát a kabinet nyilvánosságra hozza. Gyurcsány Ferenc hozzátette: azt kérte a Szlovák Nemzeti Tanácstól, hogy fontolja meg egy nemzeti és kisebbségi parlamenti biztos megválasztását, és függessze fel, majd vonja vissza a magyar nemzeti jelképek használatát korlátozó rendelkezést. A kormányfő szólt arról is: felkérte Draskovics Tibor igazságügyi minisztert, hogy a parlament alkotmányügyi bizottságával együttműködve tegyen javaslatot a kormánynak arra: milyen módon lehet megakadályozni, hogy a hazai radikális, szélsőséges mozgalmak rombolják Magyarország tekintélyét.

A szlovák közjogi méltóságok szerint Magyarország az oka a két ország közötti feszült viszonynak. Ivan Gasparovic köztársasági elnök, Robert Fico miniszterelnök és Pavol Paska házelnök a pozsonyi közszolgálati televízió vitaműsorában a szombati révkomáromi magyar-szlovák kormányfői találkozóról beszélt. Robert Fico miniszterelnök azt mondta: a Szlovákiában élő magyar kisebbség - európai viszonylatban - átlagon felüli jogokkal rendelkezik. Hangsúlyozta: Pozsony semmiféle okot nem adott arra, hogy a két ország viszonya megromoljon. Robert Fico elismerte, hogy nem mindig ért egyet a kormányban résztvevő Szlovák Nemzeti Párt elnökének kijelentéseivel, azt mondta, ezért beszélni fog Ján Slotával. A televíziós vitaműsorban mindhárom közjogi méltóság megismételte álláspontját, amely szerint a dunaszedahelyi focimeccsen a rendőrség beavatkozása indokolt és jogszerű volt.Várhatóan hétfőn is folytatódik az Air France pilótáinak pénteken kezdődött sztrájkja. A nyugdíjkorhatár emelése ellen tiltakozó dolgozók munkabeszüntetése miatt a hétvégén a tengerentúli járatok 30-35 százalékát, az Európába és a belföldre közlekedőknek pedig a felét törölte a légitársaság. Az Air France ügyvezető igazgatója szerint az érdekképviseletek tervei szerint hétfő estig tartó akció eddig 100 millió eurós kárt okozott a légitársaságnak. A sztrájk több magyarországi járatot is érint; a Budapest Airport arra kérte az utasokat, hogy indulás előtt tájékozódjanak a www.bud.hu oldalon.

Olaszországban is tovább sztrájkolnak az Alitalia dolgozói. A repülőtereken komoly fennakadásokat okoz a munkabeszüntetés. A dolgozók a jövőbeli tulajdonos munkaszerződési feltételei ellen tiltakoznak. A CAI befektetési csoport a múlt hónapban tett kötelező ajánlatot az Alitalia bizonyos részeinek megvásárlására, illetve az adósságok átvállalására; az ajánlat november végéig érvényes.

Londoni elemzők szerint a recesszió és az egyre alacsonyabb infláció miatt jövőre 1 százalékig csökkenti alapkamatát az Európai Központi Bank. A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport az euróövezetben az utolsó negyedévre 2, a jövő év első 3 hónapjában pedig 1 százalékos gazdasági visszaesést prognosztizál.

Megállapodtak az Izlandnak nyújtandó hitelről a Nemzetközi Valutaalap tagországai. Az IMF igazgatótanácsa szerdán dönt a program részleteiről. Izland 2 milliárd dolláros támogatásért folyamodott a nemzetközi pénzügyi szervezethez.

Olaszországban 80 milliárd euró összértékű, több évre szóló gazdaságélénkítő tervet készít a kormány. Ezt az olasz gazdasági miniszter jelentette be a G20 csoport washingtoni ülése után. Giulio Tremonti azt mondta: a program részleteit a következő napokban hozzák nyilvánosságra.

A bagdadi kormány elfogadta az iraki-amerikai biztonsági megállapodást, amely alapján az amerikai csapatok 2011 végéig Irakban maradhatnak. A dokumentumot az ülésen részt vevő mind a 27 miniszter jóváhagyta. A 31 pontból álló megállapodást még a parlamentnek is el kell fogadnia. Az amerikai erők ENSZ-mandátum alapján állomásoznak Irakban, de annak hatálya december végén megszűnik.

Az Egyesült Államokban lemondott illinois-i szenátori tisztségéről Barack Obama megválasztott amerikai elnök. A politikus a sajtóban közölt nyílt levelében azt írta: most befejezett egy utat és újat kezdett. Barack Obama pályáját a példaképének tekintett Abraham Lincolnéhoz hasonlította, aki szintén Illinois állam törvényhozásából került a washingtoni Fehér Házba.