Draskovics: Nem lesz 13. havi fizetés, punktum!

Infostart
2008. november 8. 11:18
A 13. havi illetmény 2009-es megvonásától nem tekinthet el a kormány, de részben ellensúlyozható a kemény takarékossági intézkedések hatása - mondta el Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában.

Több szakszervezet, köztük a Független Rendőrszakszervezet is tiltakozik a bérbefagyasztás és a 13. havi illetmény megvonása miatt, ezzel szerintük a 2002-es bérszínvonalra esne vissza tagjaik jövedelemszintje.

Erről az igazságügyi és rendészeti miniszter azt mondta: az ország eddig jól állta a gazdasági válság okozta nehézségeket, de folytatni kell a kiadások erőteljes mérséklését, hogy kevésbé legyünk ráutalva a hitelezőkre.

Draskovics Tibor hangsúlyozta: nincs más lehetőség, mint a közkiadások azon elemeihez nyúlni, amelyek megkurtítása egyszerűen, egyetlen döntéssel végrehajtható. Hozzátette: ez nem a szociálisan a legnehezebb helyzetben lévő csoportokat sújtja.

Az alapkérdést tekintve - mint amilyen a 13. havi illetmény 2009-es megvonása - nincsen lehetőség alkura, ugyanakkor tárgyalni kell. A tárcák költségvetésében sokféle forrás áll rendelkezésre, hogy a munkakörülményeket javítva, a javadalmazást kiegészítve részben ellensúlyozni lehessen a kemény intézkedések hatását - fejtette ki a tárcavezető.

Konfliktuskezelés

A miniszter szólt arról is, hogy kiemelten fontosnak tartja az előítéletesség megszüntetését a rendőrségen belül. Draskovics Tibor úgy fogalmazott: a rendőri vezetők a szemléletváltásért belső kommunikációs képzéseket indítanak szakemberek bevonásával.

A politikus hozzátette: jövőre több vidéki településen létrehozzák a készenléti rendőrség egységeit a különleges eljárást igénylő konfliktusok kezelésére.

Hanganyag: Exterde Tibor


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Draskovics Tibor a bértárgyalásról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást