Szmogriadóhoz közeli a légszennyezettség Budapesten

Infostart
2008. november 7. 13:31
Szerda óta haladja meg az egészségügyi határértéket a fővárosi levegőben a szálló por koncentrációja, és a helyzet azóta csak romlik - mondta az InfoRádiónak Páldy Anna, az Országos Környezetegészségügyi Intézet megbízott főigazgató-helyettese. Ha csak a nagytétényi mérőállomáson az elmúlt 24 órában mért adatokat néznénk, már el lehetnek rendelni a szmogriadót, a város más pontjain azonban ennyire még nem rossz a helyzet.

Október végén lépett életbe az a szabályozás, amelynek értelmében szmogriadót kell elrendelni, ha a levegőben lévő szállópor koncentrációja az előrejelzések alapján legalább három napon át meghaladja a 100 mikrogrammot köbméterenként. A riasztás értelmében a főpolgármester megtiltja a gépjármű-közlekedést a Hungária körúton belüli területeken.

Az elmúlt 24 órában a nagytétényi műszer határon felüli értéket mutatott, a riadó elrendeléséhez azonban a város többi pontján mutatott értékeket is figyelembe kell venni - mondta az InfoRádióban Páldy Anna, az Országos Környezetegészségügyi Intézet megbízott főigazgató-helyettese.

A legfrissebb szabályozás értelmében, ha a szálló por mennyiség légköbméterenként több mint 75 mikrogrammnyi, akkor arról tájékoztatni kell a lakosságot, az egészségügyi határérték ugyanakkor 50 mikrogramm/köbméter, bár, ahogy Páldy Anna elmondta, ez a szennyező anyag már a legkisebb mennyiségben is káros hatással van a szervezetre.

Hozzátette: a légúti megbetegedésben szenvedőknek már az is komoly egészségügyi kockázattal jár, ha csak két napig magas a levegőben a porszennyezettség. Ez a mennyiség már fokozza a véralvadékonyságot, de a teljesen egészséges embereknél is jelentkezhetnek légúti tünetek, például köhögés vagy fulladás.

Az intézet arra kéri az embereket, hogy lehetőleg minél kevesebbet tartózkodjanak a szabadban.

A hétvégén csökkenhet a fővárosi levegő porszennyezettsége - mondta a hírekre reagálva az InfoRádiónak Bozó László, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke.

Hanganyag: Sigmond Árpád


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Páldy Anna 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Páldy Anna 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Bozó László
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást