A válság miatt nem sikerült új közlekedési minisztert találni

Infostart
2008. november 7. 08:48
Bár több mint egy hónapja lemondott, még mindig Szabó Pál a közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter, utódjáról pedig még semmit sem lehet tudni, azt sem, egyáltalán vannak-e jelöltek a tárca élére. Kérdés, hogy egy fél lábbal már kívül lévő tárcavezetővel hogyan működtethető egy minisztérium, és mennyire képes tekintélyt kovácsolni magának a partnerei körében egy már leköszönt miniszter.

Az elmúlt egy hónapban a kormány szinte csak a nemzetközi pénzügyi válság magyarországi hatásainak mérséklésével és a költségvetés sorozatos kiigazításával volt elfoglalva. Az szóba sem került, hogy a közlekedési tárca még hivatalban lévő minisztere, Szabó Pál több mint egy hónappal ezelőtt, a monorierdei vasúti baleset után beadta lemondását, amelyet a kormányfő el is fogadott.

Felmerül a kérdés: meddig irányítható így egy minisztérium, hiszen egy távozó miniszter nem szokott például hosszú távú szerződéseket kötni. Budai Bernadett kormányszóvivő a felvetésre az InfoRádióban azt mondta: Szabó Pál jelenleg is viszi a tárca operatív ügyeit, előkészíti az átadás-átvételt, a tárca pedig egy hosszú távú stratégia alapján működik.

Arra a kérdésre, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek vannak-e már jelöltjei a posztra, Budai Bernadett azt felelte: elképzelhető, hogy a miniszterelnök fejében már vannak jelöltek, de nevet csak akkor fogják nyilvánosságra hozni, ha már végleges döntés születik. Ennek időpontjáról pedig azt közölte: vélhetően belátható időn belül.

Hanganyag: Sigmond Árpád


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást