SZDSZ-es nem - saját családi pótlékával példálózott Kóka

InfoRádió / MTI
2008. november 6. 17:34
Az SZDSZ azt kéri a kormánytól, hogy vonja vissza a 2009-es adócsomagot - jelentette ki Kóka János frakcióvezető. A liberális politikus hozzátette: az SZDSZ támogatja a költségvetési plafontörvény legújabb módosítási tervét, a 2009-es költségvetés és az adócsomag jelenlegi formáját azonban elutasítja.

Kóka János elmondta: olyan adócsomagra van szükség, amely csökkenti a vállalkozások adminisztratív terheit, és elhatároz egy középtávú adóreform-programot, a kormány által előterjesztett azonban nem ilyen.

A gazdasági visszaesés idején Magyarországnak más típusú adórendszer kell. Olyan, amely érdemben enyhíti a vállalkozások terheit, újragondolja az adóhatóság szerepét, csökkenti a bürokráciát és az adóadminisztrációt - szögezte le az SZDSZ frakcióvezetője.

"Ameddig én, Kóka János adómentesen családi pótlékot kapok, addig nincs jogunk megemelni a kisvállalkozások gépjárműadó-terheit, vagy nincs jogunk elvenni a tanárok, rendőrök, tűzoltók 13. havi fizetését" - fogalmazott a frakcióvezető, utalva arra, hogy szükség van az állam feladatainak újragondolására. Hozzátette: az államnak kevesebbet kell költenie, többet kellene otthagyni a gazdaság szereplőinél, különben belefulladnak a recesszióba és az adóprésbe.

Ezért az SZDSZ azt kéri a kormánytól, hogy vonja vissza az adócsomagot, és nyújtson be újat - mondta el a távirati irodának Kóka János. Leszögezte: ebben a formában az SZDSZ nem szavazza meg a 2009-es adócsomagot.

Plafontörvény igen, költségvetés nem

Az SZDSZ költségvetési plafontörvényével kapcsolatban elmondta: a vasárnapi ötpárti megbeszélésen a legfontosabb kérdésekben megállapodtak a pártok. Most ezek kerültek be költségvetési bizottsági módosító javaslatba, és így a liberálisok a jövő heti szavazáson támogatni fogják az ilyen javaslatokat.

Kóka János kiemelte, hogy a plafontörvényhez benyújtandó módosító csomagba a Fidesz javaslatára bekerült a költségvetési tanács létrehozása, a szocialisták javaslatára a közpénzügyi törvényből átemelték a reáladósság- és deficittartási kritériumokat, és visszatértek az SZDSZ alapjavaslatához, miszerint 2009-ben nem költhet többet az állam, mint 2008-ban tervezte. A pártok megállapodtak abban a képletben is, hogy 2010-2011-ben hogyan nőhet a kiadási oldal.

Arra a kérdésre, hogy ha megszületik a plafontörvény, akkor az SZDSZ tudja-e támogatni a 2009-es költségvetést, Kóka János azt válaszolta: a plafontörvény nem az SZDSZ-nek, hanem az országnak fontos, az országnak egy jó költségvetésre is szüksége van.

A költségvetésről majd akkor döntünk, ha kialakul a végleges változata - fogalmazott a frakcióvezető. Szerinte a büdzsé mai formájában nem segíti a gazdaság növekedését, a munkahelyek megtartását, sem az eurózonába történő belépésünket.

Kifogás az is, hogy a mostani költségvetés fűnyíróelvszerűen vezeti végig a 13. havi bér megvonását a különböző költségvetési feladatokon - mondta Kóka János. Hozzátette: "ameddig a kormányszovivo.hu portálhoz a bolti ár kétszereséért veszi a kormány a gépeket és a szolgáltatásokat, addig nincs joga a kormánynak megvonni a nővérektől és a tűzoltóktól, rendőröktől, a közalkalmazottaktól a 13. havi fizetést".