"Liliputi élő panoptikum" maradhat a magyar hadsereg

Infostart
2008. november 6. 20:07
Az MSZP szerint elkerülhetetlen volt a büdzsé módosítása, az SZDSZ viszont úgy véli, hogy a tervezet nem támogatható. A 2009-es költségvetési javaslat vitájában a Fidesz az önkormányzatokat, az MDF a jövőt, a KDNP pedig a magyar haderőt féltette.

A jövő évi költségvetés bevételeit 8.270 milliárd forintban, kiadásait több mint 8.930 milliárd forintban, hiányát pedig több mint 660 milliárd forintban határozza meg a Pénzügyminisztérium által benyújtott módosító javaslat.

A tervezetről tartott országgyűlési vitán a szocialista Kovács Tibor azt hangsúlyozta, hogy a kormány időben hozta meg a válsággal szembeni intézkedéseket, a költségvetési törvényjavaslat módosításai pedig elkerülhetetlenek voltak.

A Fideszes Tilki Attila úgy vélte: a tervezet alapjaiban rengeti meg az önkormányzati rendszert, hiszen 2008-hoz képest mintegy 150 milliárd forintot vonnak el a területtől, a kisebb települések állami támogatása pedig 6-8 évvel ezelőtt szintre esik vissza.

A szabad demokrata Bőhm András közölte: pártja és saját véleménye szerint a költségvetés jelenlegi formájában nem támogatható. Hozzátette: a büdzsé támogatásához "parlamenti taktikákkal, mindenféle módszerekkel néhány elkóborló szavazatot meg lehet szerezni", és akkor egy olyan költségvetés születik majd, ami átmenetileg segít a bajokon, de semmit nem változtat a struktúrákon. A politikus reformokat hiányoló megjegyzésére Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára azt mondta: a költségvetés nem képes arra, hogy reformlépéseket fogalmazzon meg.

Az MDF-es Hock Zoltán úgy fogalmazott: a javaslat csak egy "perc-költségvetés", és a jövőre nem kínál megoldást. A KDNP-s Simicskó István azt emelte ki, hogy "liliputi élő panoptikummá" silányította a magyar hadsereget a kormány, hiszen a magyar szárazföldi haderő mindössze két dandárból, 8.200 főből áll, és csak békehadrendje van, tartalékosok nincsenek.

Keller László válaszában arra hívta fel képviselőtársa figyelmét, hogy a költségvetés honvédelmi fejezetét a parlament illetékes bizottságának ellenzéki elnöke is megértéssel fogadta.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást