Demonstrációra készülnek a közszolgálati dolgozók

InfoRádió / MTI
2008. november 6. 21:01
Országos demonstrációt hirdet november 29-re az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság. A testület múlt héten újította fel tevékenységét, mert elfogadhatatlannak tartja a közszférában dolgozókat érintő kormányzati intézkedéseket.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke a bizottság délutáni ülése után azt mondta: nem értenek egyet a kormány által ismertetett újabb javaslattal, és várhatóan már hétfőn tárgyalóasztalhoz ülnek a kabinet képviselőjével. Megismételte: a kormány bejelentett intézkedései sértik a tavaly februárban, a kabinettel aláírt megállapodást is.

Kerpen Gábor emlékeztetett arra, hogy az egyezség alapján januártól legalább 4 százalékkal kellene emelni az illetményeket az ágazatban, ehelyett a közszolgálati munkavállalók teljes körében példátlan méretű, 10 százalékot is elérő reálkereset-csökkenés fenyeget. Kifogásolják az érdekképviseletek a 13. havi bér kifizetésének felfüggesztését is.

A Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége már szerdán bejelentette, hogy november 29-én országos demonstrációt hirdet.