A kormányfő elégedett a Gripen-ellentételezéssel

InfoRádió / MTI
2008. november 6. 18:36
Többezer munkahelyet teremtettek és több tízmilliárd forintot fektettek be az elmúlt években Magyarországon svéd beruházók - közölte a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc azután beszélt erről, hogy Budapesten tárgyalt a svéd kormányfővel.

A miniszterelnök szólt arról is, hogy a Gripen vadászgépek megvásárlásával összefüggő ellentételezési szerződések beváltották a hozzájuk fűzött reményeket. Emlékeztetett arra, hogy a kormány szerdán nyilvánosságra hozta az összes megkötött szerződést, miután a Gripen hozzájárult az üzleti adatok nyilvánosságra hozatalához.

Az ellentételezési szerződéseket azután tették közzé, hogy múlt héten a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet bejelentette: kampányt indít a dokumentumok megismeréséért.

A Gripen vadászgépekért kifizetendő bérleti díj 110 százalékának ellentételezését vállalta a svéd fél. Az erről szóló megállapodást 2001. decemberében írták alá.

Közben Takács János, a svéd kereskedelmi kamara elnöke azt közölte: a pénzügyi válság ellenére további svéd befektetések érkezhetnek Magyarországra jövőre, a többi között az Elektrolux is bővíti a termelését.