A gyógyszerészek fegyvere a naptár

Infostart
2008. november 5. 14:21
A gyógyszerészek ellátási nehézségekre panaszkodnak és ezért a 2006-ban elfogadott, patikaliberalizációról szóló törvényt okolják. Eddig sokszor, sokféleképpen próbálták felhívni a figyelmet a problémáikra, ezúttal kártyanaptárakon terjesztik álláspontjukat a gyógyszertárakban. A Gazdasági Versenyhivatal szerint ugyanakkor a szabályozás meghozta az eredményeket mert több patika működik, és javult a fogyasztók tájékoztatásának színvonal.

A gyógyszerészek a múlt héten nagygyűléssel, most a patikákban osztogatott kártyanaptárakkal hívják fel a figyelmet a gondjaikra. Azt sérelmezték, hogy a patikaliberalizáció több száz gyógyszertárat juttatott nehéz vagy csődközeli helyzetbe, rontotta a betegek gyógyszerhez jutását, torzította az árrés-rendszert, és gond az is, hogy nőttek a gyógyszerárak.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke a parlamenti pártok egészségpolitikusainak is adott a naptárakból a Képviselői Irodaház előtt. Horváth Tamás az InfoRádiónak azt mondta: azt szeretnék elérni, hogy a gyógyszergazdaságossági törvény módosító javaslatai között a kamara felvetései is szerepeljenek.

A Gazdasági Versenyhivatal szerint azonban a patikaliberalizáció meghozta a várt eredményeket: élénkült a verseny, több gyógyszertár működik, és javult a betegtájékoztatás színvonala is - sorolta a hatóság érveit a szóvivő.

Mihálovits András hozzátette: a hivatal vizsgálata szerint nincs indok, ami alapján változtatni kellene a jogszabályon. Hangsúlyozta: még inkább élénkíteni kell a versenyt az ágazatban, hiszen ez egyértelmű hasznot jelent a betegeknek, akár a szolgáltatások, akár az árak tekintetében.

Székely Tamás egészségügyi miniszter korábban a patikusoknak azt mondta: addig nem függesztik fel a patikaliberalizációt, amíg ki nem derül, hogy az a betegeknek hátrányt jelent, de erről kész felmérést is elrendelni.

Hanganyag: Gál Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást