Török Gábor: "A válság fejbe kólintotta a politikát"

Infostart
2008. október 30. 18:00
A Vision Consulting igazgatója szerint nem lehet véletlen, hogy a három forrásból származó, mintegy 25 milliárd dolláros hitelt ez a kormány tudja felhasználni, a törlesztés viszont a következő kabinetre hárul. Török Gábor az InfoRádiónak azt mondta: a pénzügyi válság fejbe kólintotta a magyar politikát, hiszen nemcsak a gazdaság, hanem a politika is összeomolhatott volna.

Nem lehet véletlen, hogy a mintegy 25 milliárd dolláros hitelt kizárólag ez a kormány tudja lehívni és felhasználni, míg a törlesztés a következő kabinetre hárul - mondta az InfoRádiónak a Vision Consulting igazgatója.

Az összesen mintegy 25 milliárd dolláros hitelcsomagot Magyarország 2010. március végéig hívhatja le; az esetleges törlesztő részleteket pedig az azt követő 3-5 évben kell fizetni. Az itthoni politikai berendezkedésre lefordítva a határidőket ez azt jelenti, hogy az országgyűlési választási kampányig van mód elkölteni a magyar önkormányzati rendszer kétéves működési költségeinek megfelelő összeget, a törlesztés pedig kizárólag a 2010-es választások után megalakuló kormányra hárul.

Gyurcsány Ferenc a Magyar Televíziónak adott szerdai interjújában elegánsnak nevezte, hogy csak a 2010-es választási kampány végéig tudják felhasználni a hitelt.

Török Gábor kiemelte: a hitel a pénzügyi szektort kihúzta a slamasztikából, de a politika számára is lélegzetvételt biztosít. Nem lehet különválasztani a gazdasági és politikai szempontokat, hiszen a pénzügyi összeomlás politikai összeomlást is jelentett volna - fejtette ki a politológus.

A Vision Consulting igazgatója szerint, ha nem így reagál a politika, akkor az még súlyosabb válságot is beindíthatott volna.

A válság fejbe kólintotta a politikát, és olyan megoldást kellett találni, amely megmenti az országot a pénzügyi krízistől, és úgy tűnik, ez rövid távon sikerült - hangsúlyozta Török Gábor.

Hanganyag: Németh Zoltán


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást