Baleset után: szimulátorokon gyakorolhatnak a mozdonyvezetők

Infostart
2008. október 30. 17:51
Új vizsgáztatási rendszert vezet be a MÁV a mozdonyvezetőknek, amelytől a vasúti közlekedés biztonságának javulását is várják. Zsákay László, a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. vezérigazgatója az InfoRádiónak elmondta: olyan helyzeteket is gyakoroltatnak a mozdonyvezetőkkel, amelyek során tartósan korlátozni kell a vonatok sebességét, hogy hozzászokjanak a lassú menethez, és ne kapcsolják ki a biztonsági berendezéseket.

Objektívebbek lesznek az értékelési szempontok a MÁV új vizsgáztatási rendszerében, ezzel hatékonyabban mérhetik fel a vasutasok elméleti tudását, akik a mozdonyszimulátor használatával gyakorolhatják a különféle krízishelyzeteket - mondta az InfoRádiónak a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. vezérigazgatója.

Zsákay László hozzátette: a két mobil szimulátor segítségével költséghatékonyabbá válik a mozdonyvezetők képzése és vizsgáztatása is. Ezek használatával a tanulók ráadásul az aktuális problémák kezelését is megtanulhatják.

A tesztrendszerben az olyan helyzeteket is szimulálhatják a mozdonyvezetők, amelyek során tartósan korlátozni kell a vonatok sebességét, ezáltal hozzászokhatnak a lassú menethez - közölte a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. vezérigazgatója.

Monorierdőnél október 6-án négy halálos áldozatot követelő baleset történt, amikor egy személyvonat hátulról belerohant egy InterCity szerelvénybe. A személyvonat mozdonyvezetőjét kedden gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség. A férfi nem tartja magát felelősnek a balesetért, ügyvédje további igazságügyi szakértők bevonását kérte a vizsgálatba.

Hanganyag: Litauszky Balázs


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást