Az IMF-hitel kamata 5-6 százalék - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2008. október 29. 21:04
Öt-hat százalék a kamata az IMF, az unió és a Világbank által biztosított 20 milliárd euró összegű hitelkeretnek - mondta a jegybank elnöke. Simor András hozzátette: a pénzt 2010. március végéig hívhatja le a magyar kormány, a készenléti díj éves szinten 0,25 százalék, a visszafizetés futamideje 3-5 év.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke arról is beszélt, hogy a hitelcsomag célja a nemzetközi pénz- és tőkepiacok bizalmának erősítése, valamint segítség a fizetési mérleg finanszírozásához. Simor András hangsúlyozta: az összeg több mint kétszeresére emeli a jegybank jelenlegi, 17 milliárd eurós tartalékát.

Kétmillió kárvallottja van a megszorításoknak

A Fidesz szerint csaknem kétmillió ember lehet a kárvallottja a kormány által tervezett megszorító csomagnak. Az ellenzéki párt parlamenti képviselőcsoportjának vezetője azt mondta: az intézkedéscsomagról azóta kiderült, hogy nem a Nemzetközi Valutaalap követelésére, hanem Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és kormánya saját elhatározására vezetik be. A szocialista Mesterházy Attila erre úgy reagált, hogy a kormány nem saját jószántából, hanem a körülmények kényszere miatt cselekszik. Navracsics Tibor az IMF-megállapodásról úgy vélte: nem túl hízelgő Magyarországra nézve, hogy olyan államokkal került egy kategóriába, mint Fehéroroszország, Ukrajna, Izland és Pakisztán. Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: tíz évvel ezelőtt kormányzati siker volt, hogy Magyarország kitört a valutaalap segélyére szoruló fejlődő államok közül, most azonban ismét oda jutott, ahol 10 évvel ezelőtt volt.

Hatalmas emelkedés a tőzsdén

A Budapesti Értéktőzsde irányadó indexe 1.654 pontos, 14,1 százalékos emelkedéssel zárt. Az OTP és a MOL-részvények jelentős drágulása miatt a tőzsde vezetése erre a napra felfüggesztette a 15 százalékos korlátot. A bankpapír árfolyama záráskor 3.550 forinton volt, ez 23,3 százalékos emelkedés, az olajcég részvényeivel utoljára 10.850 forinton kereskedtek, ez 15,1 százalékkal magasabb az előző záróárnál. A Magyar Telekom-papírok 12,4 százalék pluszban zártak, ez 635 forintot jelent, a Richter-részvények 5,3 százalékkal drágultak, a papír értéke 26.300 forint. Az euró eladási árfolyama este 259 forint volt, a dollárt 202 forintért kínálták.

A Magosz az államfőhöz fordul

A köztársasági elnökhöz fordult az új mezőgazdasági támogatási rendszerről szóló, az Országgyűlés által elfogadott jogszabály miatt a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Jakab István, a szervezet elnöke azt mondta: a törvény nem a termelők többségének, hanem egy szűk nagytőkés csoportnak az érdekeit szolgálja, teljes jogbizonytalanságot teremt, hatásai pedig beláthatatlan következményekkel járhatnak.

Csökkent a kórházak adósságállománya

Az elmúlt év azonos időszakához képest csökkent a kórházak adósságállománya - mondta egy felmérésre hivatkozva az egészségügyi miniszter. Székely Tamás Békéscsabán, miután átadta a Réthy Pál Kórház-Rendelőintézet felújított épülettömbjét, hangsúlyozta: az intézményvezetők struktúraváltással összefüggő intézkedéseinek eredményeként a lejárt számlatartozások összege négymilliárd forinttal lett kevesebb. A csaknem 200 ezer embert ellátó békéscsabai kórház belgyógyászati tömbjének felújítása címzett támogatásból, összesen 960 millió forintból valósult meg.Petíciót készítettek a gyógyszerészek

Petíciót fogalmaztak meg a gyógyszerészek érdekképviseletei a keddi nagygyűlésükön; a dokumentumot eljuttatták a kormánynak és az Országgyűlésnek is. Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke az InfoRádióban elmondta: a többi között azt követelik, hogy a gyógyszer-gazdaságossági törvény módosító javaslataiba építsék bele a szakma kéréseit, így például a patikaalapítás korlátozását, és a kötelező kamarai tagság visszaállítását.

Szerződést kötött a HospInvest és az OEP

Megkötötte az egri Markhot Ferenc Kórház-Rendelőintézet finanszírozási szerződését az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a HospInvest Zrt.-vel. A cég így november 1-jén átveheti az intézmény üzemeltetését. Kosztura László, a társaság régió igazgatója elmondta: vannak még olyan dolgozók az intézményben, akik nem írták alá új munkaszerződésüket; számukra a következő két napban még lehetőséget biztosítanak erre.

Emlékpark a katyni mészárlás áldozatainak

Budapest III. kerületében felavatták a katyni mészárlás áldozatainak emléket állító táblát és parkot. Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője a megemlékezésen felidézte: 1940-ben Sztálin utasítására mintegy 22 ezer embert végeztek ki, akik a lengyel hadsereg és értelmiség vezető rétegét adták. Az áldozatokkal először megásatták saját sírjukat, majd lelőtték őket, családjukat pedig szinte kivétel nélkül deportálták. A politikus az emléktábla elhelyezésében nyújtott segítségért köszönetet mondott Demszky Gábor főpolgármesternek és Bús Balázsnak, az emlékparknak helyet adó III. kerület polgármesterének.