Gyurcsány: El kell kerülni az államcsődöt

Infostart
2008. október 28. 16:42
Jövőre nem lesz 13. havi bér, nem emelkedik a közszféra dolgozóinak fizetése, csökken az állami cégek vezetőinek tiszteletdíja, és a kormány befagyaszt több kormányzati kommunikációs kiadást - jelentette be a miniszterelnök a Nemzetközi Valutaalappal kapcsolatos megállapodásról szóló ötpárti tanácskozáson. Gyurcsány Ferenc nem mondta meg, hogy mekkora hitelt kaphat Magyarország a nemzetközi szervezettől, de mint mondta, a Valutaalap nem támasztott kemény kiadáscsökkentő feltételeket.

Több százmilliárd forintos kiadáscsökkentési csomagot terjesztett elő a miniszterelnök azon az ötpárti tanácskozáson, amelyen a pártok vezetői eredetileg a Nemzetközi Valutaalap által kilátásba helyezett 10 milliárd dollár körüli készenléti hitelkeretről tárgyaltak volna.

Bár erről is esett szó, de Gyurcsány Ferenc jórészt arról beszélt, hogy a pénzpiaci válság által okozott károk enyhítéséhez milyen kiadási tételeket kell jövőre csökkenteni.

Ma nem merünk kötelezettséget vállalni a jövő évi jövedelmek emelésére és 13. havi bérek automatikus kifizetésére, mert nem látjuk ennek forrását - mondta a miniszterelnök. Az állami vállalatok igazgatótanács-tagjainak, felügyelőtanácsi tagjainak tiszteletdíját 10 százalékkal csökkenti az állam, jutalmat, prémiumot pedig ne fizessenek.

Gyurcsány Ferenc elmondta: a jövő évi költségvetést úgy tervezik, hogy annak hiánya ne 3,2 százalék, hanem mindössze 2,6 százalék legyen. A kormányfő ugyanakkor megvédené a nyugdíjasokat, de a 13. havi nyugdíj jövőre csak a 62 év felettieknek jár, és annak összege nem lehet több 80 ezer forintnál.

A miniszterelnök szerint mindezek érdekében összefogásra van szükség. A kormányfő elmondta: már jövőre jelentősen egyszerűsítik az adórendszert, amelynek következtében csökkenthetők lesznek a munkaterhek. Gyurcsány Ferenc támogatja az SZDSZ által javasolt adóreform-alap létrehozását is, emellett létrehoznának egy 1000 milliárd forintos növekedési alapot is, amivel csökkenthetők lennének a recesszió hatásai.

Bár a pártok várták, a tanácskozáson kevés szó esett a Nemzetközi Valutaalap által kilátásba helyezett készenléti hitelről, kiváltképpen annak összegéről. A miniszterelnök azt mondta: a nemzetközi szervezet nem támasztott speciális szakpolitikai feltételeket a hitelfelvételhez. Gyurcsány Ferenc szerint csak annyit kért, hogy Magyarország ne vállaljon többet, mint amennyit a válság idején bír, hogy az állam ne mondjon le bevételekről - ez a kormányfő olvasatában azt jelenti, hogy nettó adócsökkentés nem lesz jövőre, valamint, hogy Magyarország ne kerüljön államcsőd közeli helyzetbe.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást