Mit lehet tenni egy erőszakos gyerekkel?

Infostart
2008. október 27. 19:38
Több ponton sérülnek Magyarországon a gyermekek alkotmányban garantált jogai, és hiányosak az ismeretek is e témában - állapította meg első féléves munkája során az állampolgári jogok országgyűlési biztosa az úgynevezett gyermekjogi projektben. Eközben egyre terjed a fiatalok körében az erőszak, amelynek kezelésére a büntetés önmagában nem megoldás - mondják a szakemberek. Tőlünk nyugatabbra, Nagy-Britanniában vagy Németországban sem érvényesülnek maradéktalanul a gyermekjogok.

Hatéves programot dolgozott ki Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a gyermekjogok érvényesítésének és érvényesülésének javítása, valamint a gyermekek érdekeinek fokozottabb érvényre juttatása érdekében. A program a következő években foglalkozik az erőszak kérdésével, a család szerepével vagy azzal, hogyan vehetnek részt a gyermekek a társadalomban.

Négy kiemelt vizsgálatot folytatott gyermekjogi kérdéskörben az ombudsman 2006 és 2008 között - számolt be a jelentésekről Rajzinger Ágnes, a projekt munkatársa egy Budapesten tartott gyermekjogi konferencián. A gyermekjóléti alapellátási rendszer vizsgálata során a biztos megállapította, hogy Magyarországon nem jut mindenki egyelő eséllyel az alapellátásokhoz, kevés a szakember, ráadásul a törvény lehetőséget ad az önkormányzatoknak arra, hogy formálissá tegyék a gyermekvédelmi kötelezettségüket.

Egy másik vizsgálat eredményeképp Szabó Máté jogszabály-módosítást kezdeményezett, hogy a gyermekvédelmi törvénybe kerüljön bele, milyen következményekkel jár, ha a gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjai elmulasztják jelzési és együttműködési kötelezettségüket.

Kitiltották a kerület összes iskolájából

Az ombusdman vizsgálta az újpesti polgármester intézkedését is egy iskolai erőszak ügyében - ismertette Rajzinger Ágnes. Mint mondta, önkényes, felhatalmazás nélküli és törvénysértő volt Újpest polgármesterének azon intézkedése, amely egy tanárát bántalmazó tanulót azonnal kizárt a kerület valamennyi önkormányzati fenntartású iskolájából. Az országgyűlési biztos ezért a legfőbb ügyészhez fordult.

A fiatalkorúak büntetés-végrehajtási intézeteiben tapasztalható körülményeket is górcső alá vette a biztos. Szabó Máté ajánlást tett az igazságügyi és rendészeti miniszternek, hogy dolgozzon ki konkrét intézkedési tervet a fiatalkorúak törvényes fogva tartásának biztosítására, a zsúfoltság csökkentése érdekében pedig szükség lenne egy új intézmény felállítására is.

Az Alkotmánybíróság sajtófőnöke szerint Magyarországon nem csak a gyermekjogok, hanem a demokrácia és az állampolgári ismeretek oktatása is gyerekcipőben jár. Sereg András szerint a gyermekek jogait a felnőttek számára is világossá kell tenni, ebbe a kezdeményezésbe a közszolgálati médiumoknak is be kellene kapcsolódniuk.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium közoktatási szakállamtitkára a konferencián arról beszélt, hogy a közoktatási törvény megfogalmazza a diákok és a pedagógusok jogait és kötelezettségeit, ezért nem jogszabályok gyártására, hanem azok betartására van szükség. Szüdi János hozzátette: a most készülő nemzeti alaptanterv nemcsak felsorolja a gyermekek jogait, hanem arra is épül.

Egyre terjed az erőszak

A fiatalok körében terjedő erőszak megfékezésére a büntethetőségi korhatár leszállítása nem jelent megoldást - mondta az InfoRádió által megkérdezett jogszociológus. Boros László szerint a gyerekekkel a jogaikat és a kötelezettségeiket leginkább a szülők és a pedagógusok ismertethetik, ám a családon belüli kapcsolattartás formája és az iskolai légkör is megváltozott.

Rámutatott arra: felbomlott a régi iskolai fegyelem, miközben az intézményes oktatás modellje nem változott meg. Eközben a társadalomban is egy olyan elv kezd érvényesülni, hogy gátlástalansággal és erőszakkal sok mindent el lehet érni.A brit kormány is bírálatot kapott

Az ENSZ gyermekjogi bizottsága október elején jelentést bocsátott ki, amelyben bírálja a brit kormányt bizonyos hiányosságok miatt. Az angliai gyermekjogi szövetség új gyermekvédelmi törvény kidolgozását kéri a kormánytól.

Az ENSZ-bizottsági jelentés szerint a brit kormány több területen hanyagolja el a fiatalok jogainak biztosítását, a többi mellett a fiatalkorúak bírósági ügyei, a rokkant gyerekek támogatása és a személyi jogok tiszteletben tartása terén.

Ami a fiatalkorú bűnözést illeti, Nagy-Britanniában 15 éven aluliakra is vonatkoztatható egy általánosan bevezetett rendszer, melynek értelmében, ha valaki veszélyezteti a társadalom rendjét, az kitiltható bizonyos helyekről, például lakótelepekről vagy akár városnegyedekből, gyerekek esetében pedig esti kijárási tilalommal sújtható.

Az ENSZ-bizottság ellenzi, hogy ezt fiatalkorúakra a körülmények alapos vizsgálata nélkül, automatikusan alkalmazzák. Felkéri továbbá a brit kormányt, hogy tegyen lépéseket a családon belüli testi fenyítés ellenőrzésére, mert e téren súlyos jogsértések történnek. Az ENSZ-jelentést az Angliai Gyermekjogi Szövetség helyesléssel fogadta és felhívta a kormányt új gyermekvédelmi törvény kidolgozására. Nagy-Britanniában több mint 13 millió kiskorú él, ideje lenne jogaikat törvénybe foglalni.

A brit kormánynak fenntartásai voltak az ENSZ Gyermekjogi Kartájával kapcsolatban, de ezeket most kész újra mérlegelni. Első lépésként Anglia is aláírja a gyermekprostitúciól és a gyermekpornográfia tiltásáról szóló nemzetközi egyezményt.

A németországi törvény sokszor csak az állampolgáraikat védi

Az 1989 őszén kidolgozott nemzetközi gyermekjogi konvenciót a német törvényhozás 1992 áprilisában hagyta jóvá, ezt a törvényt azonban a hatóságok csak a német állampolgársággal rendelkező gyerekek esetében érvényesítik.

A német törvényhozók számára nem jelentettek újdonságot a gyermekjogi konvencióban felsorolt követelmények, mert már az alkotmány is szavatolja az emberek közti egyenlőséget, ami magától értetődően vonatkozik a 18 évnél fiatalabbakra is.

A gyermekekkel szembeni elvárásokat összegző rendelkezéscsomag azonban csak 1992-ben vált része a német jogrendnek. Ebben az egyenjogúságon kívül alighanem a művelődéshez való jog a legfontosabb, amit a törvény már korábban is, az iskolakötelezettség révén szavatolt, ma viszont már a kiskorúak kezében is van megfelelő jogi eszköz, a tanuláshoz való lehetőség biztosítására.

A válópereknél a gyermekek védelme döntő szempont, még akkor is, ha ez valamelyik házastársa különleges anyagi terhet ró. További joga a kiskorúaknak az oktatásba történő beleszólási jog, más szóval nevelésük alakításában is aktívan részt vehetnek, miközben a szülőktől megvonták a korábban szavatolt úgynevezett fenyítési jogot.

Az elmúlt években a bíróságok több alkalommal is foglalkoztak gyermekek által a szülök túlkapásai ellen beterjesztett keresetekkel. Mindez viszont csak a német állampolgársággal rendelkező kiskorúak esetében áll fenn, a több mint 3 millió külföldi mohamedán gyermekei számára legfeljebb a szociális intézmények állnak rendelkezésre esetleges jogorvoslásra, a törvény szigorával fellépő hatósági szervek azonban nem avatkoznak a gyermekek konvenciójának megsértésére alapított kérésükkel. Ebből kifolyólag egyre több magánjellegű kezdeményezés igyekszik felvállalni valamennyi Németországban élő kiskorú erőszaktól mentes felcseperedésének támogatását.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Ferge Zsuzsa szociológus
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Boros László jogszociológus
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Sárközi Mátyás tudósítása Londonból
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Vincze András tudósítása Münchenbõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hegedûs Zsuzsa összefoglalója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást