Másmilyen az öngyilkosok agya

Infostart
2008. október 27. 20:30
Kémiailag más az öngyilkosok agya, mint azoké, akik más okból haltak meg - állítja egy kanadai tanulmány. A felfedezés akár a depressziót kezelő új terápiás módszerek kidolgozásához is vezethet.

Az öngyilkosságot elkövetők agya kémiailag más, mint azoké, akik más ok miatt haltak meg - írja egy kanadai tanulmány.

A nyugati-ontariói, az ottawai és a Carleton egyetem tudósai húsz halott agyszövetét elemezték. Tízüket életükben súlyos depresszió sújtotta és öngyilkosságba menekültek.

A kutatók szerint a változásokban környezeti tényezők is szerepet játszottak. Úgy látják, hogy új út nyílt meg a tudomány előtt a felfedezéssel.

Az öngyilkosok DNS-e módosult egy olyan folyamat következtében, ami eredetileg a sejtfejlődést irányítja - ez a metiláció, ami a nemkívánatos géneket takarítja el a sejtekből. Így abból olyan sejt válik, amilyenre szükség van, vagyis ha bőrsejt kell a szervezetnek, akkor nem szívsejt alakul ki belőle.

A metiláció tízszer erősebb volt az öngyilkosok agyában, mint a többiekében, a kiiktatott gén pedig egy olyan érzékelő volt, amely fontos szerepet játszik a viselkedés felügyeletében.

A kutatás vezetője, Michael Poulter szerint meglepő elképzelés, hogy a gén alakítható, mivel az agysejtek nem osztódnak.

A tanulmány új terápiás módszerek kidolgozásához is vezethet.