Nem hoz megkönnyebbülést az egészségügynek az új költségvetés

Infostart
2008. október 25. 09:37
Elveszíti az egészségügy a reformtörvényeknek köszönhető korábbi többleteit, főleg azért, mert az állam helyett már csak a járulékfizetők finanszíroznák a gyermekgondozási díjat - írja a Népszabadság. A tárca szóvivője azt mondta a lapnak: az egészségügy nem vesztese az újratervezett költségvetésnek, mert csaknem ugyanannyit költhetnek, mint amennyi a visszavont tervezetben volt.

Az átírt 2009-es költségvetés - a járulékcsökkentés elmaradásával - több mint kétszázmilliárd forintos "megkönnyebbülést" okozhatott volna az egészségügynek, de ez nem jelenik meg többletként az ágazatban. Főleg azért nem, mert az állam helyett már csak a járulékfizetők finanszíroznák a gyermekgondozási díjat - írja a Népszabadság. A napilap szerint az egészségügy így elveszítette a reformtörvényeknek köszönhető korábbi többleteit. Hiába marad el a járulékcsökkentés és őriz meg így az E-alap több mint kétszázmilliárd forintot, ez nem jelentkezik a tervezett kiadási oldalon. Az egészségügyi tárca szóvivője a Népszabadságnak azt mondta, hogy az egészségügy nem vesztese az újratervezett költségvetésnek, mert csaknem ugyanannyit költhetnek - sőt néhány területen, a háziorvosoknak, a védőnőknek, a fogászatnak néhány száz millióval több pénz jut - mint amennyi a visszavont tervezetben volt. A szóvivő az elmaradt járulékcsökkentéssel kapcsolatos kérdés elől kitért, csak annyit mondott: a bevételi oldalról 27 milliárdot "elvitt" a gazdasági növekedés elmaradása - olvasható a cikkben.

Áder János azt javasolja, hogy az európai parlamenti választásokkal egy időben legyenek Magyarországon országgyűlési választások is. Az Országgyűlés Fidesz által delegált alelnöke a Magyar Nemzetnek adott interjúban úgy fogalmazott: egy ripacskodó kalandor az ország miniszterelnöke, aki, "ha kell táncol, ha kell, könnyeivel küszködve áll a nyilvánosság elé, ha kell, keblére öleli az ellenzéket is, de mindig szerepet játszik". Hozzátette: a Gyurcsány Ferenc és kormánya okozta terheket még akkor is érezni fogják a gyermekeink, amikor a magyar emberek 99 százaléka már nem is emlékszik rá. A politikus hangsúlyozta: Gyurcsány Ferenc sem a válság kezelésére, sem a bizalom helyreállítására nem alkalmas, marketingpolitizálást folytat, és egyetlen célja az, hogy bármilyen eszközzel megnyerje a napi politikai csatákat az MSZP-n belül és politikai riválisaival szemben.

Hanganyag: Seres Gerda


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást