Már nem építhet atombombát Magyarország

Infostart
2008. október 23. 13:15
Több mint százötven kilogramm magasan dúsított, atomfegyver gyártására is alkalmas tisztaságú uránt szállítottak Magyarországról Oroszországba. Az akció titokban zajlott, a rakományt vasúton és hajón vitték Oroszországba. Az Országos Atomenergiai Hivatal főigazgató-helyettese az InfoRádiónak elmondta: olyan atomhulladékot szállítottak el egy amerikai program keretében, amelyeket már nem használtak. A költségeket az amerikai fél állta.

A hasadóanyagok szállítása nem nyilvános, ezért nem közölték korábban a fűtőelemek szállításainak részleteit - kommentálta az Országos Atomenergiai Hivatal főigazgató-helyettese a hírt, miszerint Magyarországról több mint 150 kilogramm atomfegyver gyártására is alkalmas tisztaságú uránt szállítottak el Oroszországba szeptember végén.

Lux Iván hangsúlyozta: a budapesti kutatóreaktorban eddig olyan fűtőelemek üzemeltek, amelyek dúsítása nagyobb, mint a ma érvényes nemzetközi szabályozás. Ezért az Egyesült Államok finanszírozott egy olyan akciót, amelynek keretében visszaszállították ezeket a használaton kívüli fűtőelemeket oda, ahol gyártották, vagyis Oroszországba. A budapesti kutatóreaktor ezentúl alacsonyabb dúsítású fűtőelemekkel dolgozik.

A főigazgató-helyettes cáfolta azt az értesülést, miszerint az elemeket azért szállították el Magyarországról, mert nem tárolták megfelelően. Mint fogalmazott, Magyarországon teljesen biztonságosan, szabály szerint tárolják a fűtőelemeket.

A visszaszállítás célja nem az volt, hogy biztonságosabb helyre kerüljenek, hanem az, hogy ne maradjon itt a használaton kívüli atomhulladék - mondta Lux Iván, hozzátéve: az oroszok maguk vállalták a vonaton és teherhajón való szállítást, amelyet az amerikaiak finanszíroztak.

Elmondta azt is, hogy speciális, erre a célra kifejlesztett konténerekbe tették a fűtőelemeket. Az út problémamentes volt, és a szállítmány rendben megérkezett szerdán a szibériai Majak szigorú biztonsági intézkedésekkel védett nukleáris üzemébe.

Hanganyag: Kálló Izabella


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást