"Egy ház tervezése nem a tervezőasztalon ér véget"

Infostart
2008. október 22. 22:00
Szentgyörgyi László kapta idén az Év Háza díjat. Az építész szerint változásra van szükség, mivel alacsony a mai magyar családiház-építészet színvonala, és a pénzszűke miatt gyenge minőségű házak épülnek.

Egy épület tervében nemcsak az építész, hanem a megrendelő ízlésvilága is érvényesül - mondta az InfoRádiónak a 2008-as Év Háza díj nyertese, Szentgyörgyi László, aki szerint a ház, amelyért az elismerést kapta, meglehetősen egyszerű szerkesztésű, ám kivitelezésének minősége messze a magyar átlag fölött van.

Gyakran előfordul, hogy elkészül egy épület terve, aztán, általában az építtető hibájából "elengedik a házat". Pedig egy ház tervezése sosem a tervezőasztalon ér véget, hanem akkor, amikor az utolsó szöget is beverték a falba - tette hozzá az építész.

Kálmán Ernő, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke szerint jelentős változások előtt áll az építészet. Erre Szentgyörgyi László szerint is szükség van, mivel ma a családiház-építészet színvonala meglehetősen alacsony.

Az építész úgy véli, van ugyan pozitív elmozdulás, ám ez még kevés ahhoz, hogy a következő évtizedekben tucatjával készüljenek olyan épületek, amelyeket nemzetközi szinten is érdemes lesz bemutatni.

Szentgyörgyi László szerint nem csak a globális pénzügyi válság hatására a jövőben, de már ma sincs pénz építtetni: a forráshiány általában a minőség rovására megy, ráadásul az építtetők mindig valami nagyobbat akarnának építtetni annál, amekkorát az anyagi lehetőségeik engednének.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást