A kormányfő nyugalmat és békét kért október 23-ára

InfoRádió / MTI
2008. október 22. 13:27
A kormány támogatja a Magyar Nemzeti Bank minden olyan lépést, amit a forint védelmében tesz - mondta a miniszterelnök szerdán a kormányszóvivői tájékoztatón, aki azt is közölte: a tervezettnél nagyobb tartalék kell a jövő évi költségvetésbe.

Gyurcsány Ferenc hozzátette: nyugalomra és békére van szükség október 23-án, mert a békétlenség sok száz milliárd forintjába kerülhet az országnak ebben a helyzetben.

Azt is bejelentette, hogy a kormány megállapodást ír alá a jövő héten a bankszövetséggel arról, hogyan lehet a devizahitelesek helyzetét megkönnyíteni. "A megállapodás lényege, hogy ne engedjük, hogy az adósok terhei az égbe szökjenek" - fogalmazott.

A miniszterelnök három könnyítési módot említett: az adós kérésére a törlesztési időszak megváltoztatható, és meghosszabbítható. Ha a devizahiteles át akar térni forinthitelre, akkor ezt a bankok külön költség felszámítása nélkül megteszik. A bankok az adós kérésére a törlesztést átmenetileg csökkentik, illetve felfüggesztik a törlesztési kötelezettséget.

A kormányfő közölte: érdemben kell növelni a 2009. évi költségvetési javaslatban szereplő, nagyjából 300 milliárd forintos tartalékot.

Kérdésre válaszolva elmondta: a Nemzetközi Valuta Alappal (IMF) folynak a tárgyalások, ha ezek lezárulnak, arról tájékoztatnak.