A budapesti bérházak negyede van rossz állapotban

Infostart
2008. október 22. 15:53
A budapesti bérházak 20-30 százaléka rossz állapotban van - mondta a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetségének elnöke annak kapcsán, hogy kedden leszakadt egy lépcsőfok egy VIII. kerület második emeletéről, egy idő nő halálát okozva. Farkas Tamás kiemelte: a felújításra a lakóknak nincs pénzük, a közös képviselők pedig egyéb finanszírozási forrásokat nem keresnek. A VIII. kerületi önkormányzat azt javasolja, hogy tegyenek rugalmasabbá több jogszabályt ahhoz, hogy elkerülhetőek legyenek az ilyen szerencsétlenségek.

A Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetségének elnöke szerint a fővárosi lakásállomány 20-30 százaléka ugyanolyan rossz állapotban van, mint az a VIII. kerületi bérház, ahol kedden leszakadt egy lépcsőfok a második emeletről, egy idő nő halálát okozva.

Farkas Tamás kiemelte: egy lakó ellenállása miatt nem sikerült eladni a Rökk Szilárd utcai bérház tetőterét, így nem tudtak forráshoz jutni a felújításhoz. Gyakran előfordul, hogy a házak felújítása egy lakó ellenállása miatt hiúsul meg - tette hozzá.

Hasonló esetben pert lehet indítani a többségi tulajdonosi kör döntéshozatali készségének akadályoztatása miatt, és a bíróság kimondhatja a szavazatát nem adó tulajdonos helyett a hozzájárulást, ám ez egy hosszú folyamat, és nem sűrűn fordul elő - fejtette ki a szervezet elnöke.

Áttekinti a jogszabályokat az önkormányzat


A keddi tragédia után a VIII. kerületi önkormányzat azt javasolja, hogy tegyenek rugalmasabbá több jogszabályt ahhoz, hogy elkerülhetőek legyenek az ilyen szerencsétlenségek. Józsefváros alpolgármestere, Gotthard Gábor emlékeztetett arra: a bérházat a legutóbb 1930-ban újította fel akkori tulajdonosa.

Az alpolgármester elmondta: a tragédia megelőzhető lett volna, ha a társasház el tudja végeztetni a régóta tervezett felújítást, amire egyébként pénze is volt. Egy vállalkozás ugyanis a bérház tetőterének tulajdonjogáért felújította volna a pincétől a padlásig az épületet, és liftet is épített volna a bérházba.

Az ingatlan-nyilvántartásról szóló jogszabály alapján az elidegenítéshez a tulajdonosok száz százalékának hozzájárulása szükséges, ebben az esetben azonban egy tulajdonos nem járult hozzá ehhez, és ez akadályozta meg a beruházást - mondta az alpolgármester. Hozzátette: az elidegenítésről szóló tulajdonosi döntést a bíróság sem pótolhatja ítéletével, így meg kell vizsgálni, hogy az ingatlan-nyilvántartásról szóló szabály mellett hogyan lehetne módosítani a polgári törvénykönyvet a hasonló tragédiák megelőzése érdekében.

Elmondta azt is: a társasházi törvény sem ír elő 100 százalékos tulajdonosi döntéseket, megelégszik például egyes esetekben a négyötödös többséggel.

Az önkormányzat egy-két héten belül áttekinti a vonatkozó jogszabályokat és elkészíti a szükséges módosítások szövegét, amit majd felterjesztenek az Országgyűlésnek.

Az alpolgármester javasolja a képviselőtestületnek, hogy kezdődjön meg a kerületben - tulajdonviszonyokra tekintet nélkül - a hasonló épületek műszaki felmérése, a statikusok vizsgálják meg az épületeket a hasonló balesetek elkerülése érdekében. Az önkormányzat felelőséggel tartozik a kerületben lakókért, és nem engedhető meg, hogy valamely lakó önös érdekből megakadályozza az épületek felújítását - hangsúlyozta.

Hanganyag: Kálló Izabella


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást