Verespatak és az autópályák a magyar-román kormányülés napirendjén

Infostart
2008. október 21. 11:30
Több mint 10 kétoldalú megállapodást írnak alá a felek a román és a magyar kormány negyedik együttes ülésén. A szegedi tanácskozáson döntenek egyebek mellett az energiahálózatok és az autópályák összekötéséről, a Bécs-Budapest-Bukarest szuperexpresszről, de szó lesz Verespatakról és a magyar iskolák felújításáról is.

Több mint 60 milliárd forintot fordít a magyar és a román kormány a következő hat évben a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program megvalósítására. Egyebek mellett erről is döntenek a két ország kormányának szegedi együttes ülésén - jelentette be Budai Bernadett kormányszóvivő.

"Ez egy 250 millió eurós fejlesztési forrást biztosító program, amelynek a legfőbb célja, hogy az adott térség fejlesztése közelebb hozza egymáshoz a határ mellett élő embereket és vállalkozásokat. Ez a határmenti együttműködés legkülönbözőbb területein kínál pályázati lehetőségeket, az első pályázatokat hamarosan kis is fogják írni" - fogalmazott.

A közös kormányülésen döntenek a miniszterek a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport felújításáról, ami jövő nyárra be is fejeződhet. A két ország emellett jövő év elejére összeköti a gázhálózatát, a villamosenergia területén pedig ez még idén megvalósul.

Budai Bernadett elmondta, hogy közlekedési fejlesztésekről is döntenek a kormányülésen. A kiemelt témák között szerepel az autópálya-összeköttetések és az alsóbbrendű utak felújítása. Szóba kerül a vasútvonal fejlesztése is. A legfontosabb a Bécs-Budapest-Bukarest-Constanza között haladó nagysebességu vasút - részletezte.

A magyar és a román kormány negyedik együttes ülésén szó lesz a verespataki bányáról és a környezetszennyezésről, a Nabucco gázvezeték megépítéséről, Románia mielőbbi schengeni csatlakozásáról, romániai magyar iskolák felújításáról és a kisebbségvédelmi törvény hiányáról is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Göncz Kinga
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást