Jövőre már olcsóbb lehet a földgáz

Infostart
2008. október 21. 07:02
Ha a forint is úgy akarja, jövőre mérséklődhet a földgáz ára - írja a Népszabadság. A lap értesülése szerint a nemzetközi olajjegyzések csökkenésének köszönhetően januártól alacsonyabbá válhat az Oroszországból Magyarországra szállított gáz behozatali ára.

A jelenlegi, ezer köbméterenként mintegy 540 dolláros tarifa 520 dollárra mérséklődhet. Amennyiben az olajár 80 dollár körül marad, és ezt az orosz gázszállításokat végző Gazprom árképzési képletére közvetlenül ható nemzetközi fűtő-és gázolajárak is követik, a gáztarifa a jövő év végére 440 dollár is lehet.

A Magyar Nemzet információi szerint még az ideinél is kevesebb külföldi turistára számítanak a jövőben a hazai szolgáltatók, mivel a globális pénzügyi bizonytalanság miatt már a nyári szezonban is jóval kevesebben indulnak útnak világszerte, mint tavaly. Az egyébként is veszteséges magyarországi szálloda-és vendéglátóiparnak ez végzetes lehet. A statisztikák is ezt mutatják, hogy kátyúban a magyar turizmus, mivel a Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi jelentése szerint az év első kilenc hónapjában a három-, a négy-és ötcsillagos szállodák 60 százalékos kihasználtsággal működtek.

Az Index szerint jelentősen megnőtt az érdeklődés a többek között munkanélküliségre köthető, hivatalosan jövedelemkiesés-biztosításnak hívott szolgáltatás iránt. A jövedelemkiesés-biztosítást az elmúlt öt hónapban nagyjából ötezren vették igénybe, a biztosítás iránti érdeklődés az utóbbi hetekben tovább erősödött. Főként a termék-előállítással foglalkozó ipari tevékenységet végzők, építőipari és pénzügyi dolgozók, valamint adminisztrációs állásokat betöltők jelentkeztek az elmúlt hetekben intenzívebben.

A Világgazdaság összeállításából kiderül, hogy késik ugyan, de még az idén hatályba léphet az a törvénycsomag, amely kiiktatja a teáor-számokat a cégjegyzékből. A jogszabályt cégek és cégbíróságok egyaránt várják, mert annak hiányában újabb ügydömping lesz decemberben. A közeljövőben a kormány elé kerül a tervezet, amely rögzíti, hogy a mulasztók a jövőre teljesítendő első adóbevallással egyidejűleg pótolhatják az átkódolást. A törvény, ha elfogadják, a kihirdetését követő nyolcadik napon lép hatályba.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy az alacsony, olykor önköltséget sem fedező felvásárlási árak mellett több borvidéken, így Villányban és Egerben is súlyos problémákat okoz a termelőknek, hogy több kékszőlő-fajtára nincs érdemi kereslet. A szőlőtermelők és borászok helyzetét súlyosbítja az olcsó importborok szinte korlátlan behozatala. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa szerint már keresik a termelők megsegítésének lehetséges eszközeit.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást