"A terroristák célja nem elsősorban a rombolás"

Infostart
2008. október 21. 10:40
A terrorizmus károkat okoz, egyben hasznot is hajt - elég például arra gondolni, hogy a megtámadott országok milyen mértékben növelik védelmi, biztonsági kiadásaikat - mondta Tálas Péter A terrorizmus politikai gazdaságtana című rendezvényen.

A politikai erőszaknak rendkívül sok fajtája ismert, ezek közül csak egy és valószínűleg a legszűkebb a terrorizmus - jelentette ki a biztonságpolitikai szakértő. Ezt azért hangsúlyozta Tálas Péter, mert fontosnak tartja, hogy bizonyos dolgokat elkülönítsünk, és jól határozzunk meg.

A terrorszervezetek túlnyomó többsége nemzeti jellegű, ezért globális hatásokat nem tud kiváltani. Ettől függetlenül, minden terroristának mondható akció károkat okoz, olykor nagyon jelentőseket. De még ezeknek a pontos megbecsülése sem egyértelmű - mondta Tálas Péter.

"Elhoztam egy olyan adatot, ami a WTC leomlásának, illetve a New York és Washington elleni terrortámadásoknak a gazdasági következményeit próbálja megbecsülni - és a számítások 20-tól 135 milliárdig terjednek. Ez körülbelül jelzi, hogy nem nagyon tudjuk megbecsülni, mekkora kárt okoznak a terroristák" - hangsúlyozta Tálas Péter, aki az érem másik oldaláról is beszélt, ugyanis az a véleménye, hogy a terrorizmus az egyes államoknak hasznot is hajt.

Az Egyesült Államoknak a terrorizmus elleni harc miatt növekvő védelmi kiadásait például hozzá kell számolni a gazdasági hatásokhoz. Ugyanúgy azt is, hogy a WTC helye, a Ground Zero turistalátványossággá vált.

Tálas Péter kiemelte: maguk a terroristák is gazdaságosan akarnak működni. "A terroristák célja nem elsősorban a gazdasági rombolás. Megfélemlíteni akarnak, azt szeretnék, ha minden egyes terrorcselekményük főcím lenne."

A Nemzetvédelmi Egyetem tanára kiemelte azt is: sok olyan szervezet van, amely elkövet, vagy követett terrorcselekményeket is, de tevékenysége döntően szociális, karitatív, mint a Hamaszé, vagy a Hezbollahé. Másrészt, hangsúlyozta, azt sem szabad engedni, hogy egyes szervezetek jogos követeléseit elutasítsák az általuk alkalmazott módszerek miatt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást