Székely: Nő az egészségügyi tárca költségvetése, de a hiánya is

Infostart
2008. október 20. 13:31
Az eredeti elképzelésekhez képest másfél milliárd forinttal nagyobb, összesen 6,7 milliárd forintos hiánya lesz az újratervezett jövő évi egészségügyi költségvetésnek - tudta meg az InfoRádió. Az egészségügyi miniszter a fejezet fő számairól szólva elmondta: az Egészségbiztosítási Alap bevétele 1441,3 milliárd forint, a kiadás pedig 1447,9 milliárd forint lesz. A tárcavezető bejelentette, hogy elmarad a járulékcsökkentés.

Az eredeti tervhez képest 23,5 milliárd forinttal megnőtt a bevételi főösszege az egészségügyi költségvetésnek - mondta el az InfoRádiónak Székely Tamás, a szaktárca vezetője. Hozzátette: a kiadási oldalon 24,4 milliárd forinttal található több. A tervezett hiány így másfél milliárd forinttal több, összesen 6,7 milliárd.

A miniszter közölte, a bevételi oldal a tervezett 2,5 százalékos járulékcsökkentés elmaradása miatt nőhetett meg. Ugyanakkor az egészségbiztosítási járulék csökkent, ez is szerepet játszik a költségvetési számok alakulásában - tette hozzá.

Székely Tamás megjegyezte, most tervezik a mentőszolgálat költségvetését, de a szervezet is nagyobb összegből gazdálkodhat jövőre. Elmondta azt is, a munkáltatói járulékok csökkenésének elmaradása miatt a gyógyító-megelőző ellátások kiadási főösszege ötmilliárd forinttal nő az eredeti elképzeléshez képest.

Leszögezte: az egészségügyi kiadások más területek kiadásaihoz képest jobban növekednek. Az eredeti előirányzat 1437 milliárd forintról szólt, a kiadás 1447,9 milliárd forintra nő 2009-ben - mutatott rá a szaktárca vezetője.

A lapok arról cikkeztek, hogy elvették az Egészségbiztosítási Alap 27,4 milliárdos többletét - Székely Tamás kiemelte: a pénz megvan, annak felhasználásáról viszont a parlament jogosult dönteni.

Hanganyag: Gál Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást