Amerikai vízummentesség - Az államfő visszaküldte a parlamentnek az utolsó megállapodást

InfoRádió / MTI
2008. október 20. 16:42
Sólyom László köztársasági elnök visszaküldte a parlamentnek az amerikai vízummentességhez szükséges utolsó megállapodás kihirdetéséről szóló törvény; a bűnügyi adatok cseréjéről szóló egyezményt egy hete ratifikálta az Országgyűlés - közölte az elnöki hivatal.

Sólyom László indoklásában úgy fogalmaz: az amerikai hatóságok bűnüldözési céllal megvizsgálhatják, hogy egy birtokukban lévő ujjlenyomat szerepel-e a magyar ujjlenyomat adatbázisban, ugyanakkor a bűnügyi nyilvántartás hatályos magyar szabályai szerint például bűncselekmény elkövetésével nem vádolt személyek ujjlenyomatai is benne vannak a nyilvántartásban.

A köztársasági elnök szerint így a magyar ujjlenyomat adatbázis hozzáférhetővé tétele az amerikai hatóságok számára aggályokat vet fel a személyes adatok védelméhez való jog szempontjából.

Sólyom László ezért arra kérte az Országgyűlést, hogy a megállapodást csak azután kösse meg, ha rendezte az ujjlenyomat nyilvántartás hazai szabályait.

A lépést az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, valamint a külügyi tárca is sajnálattal vette tudomásul. Szelestey Lajos külügyi szóvivő az InfoRádiónak elmondta: a megállapodás igazodik az uniós jogszabályokhoz és megbízhatóan szabályozza az adatcserét.

A szenátornak sem tetszik

Biztonsági szempontból bírálta a vízummentességi program kibővítését Dianne Feinstein kaliforniai szenátor.

Feinstein - aki korábban is harcos ellenzője volt a vízummentességi program kiterjesztésének - állásfoglalásában úgy fogalmazott: a Bush-kormány döntése felelőtlen és törvényellenes. Szerinte az európai radikalizmus és terrorizmus erősödőben van, és az al-Kaida terrorszervezet ki akarja használni a programot.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szabó S. Gergely tudósítása
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Szelestey Lajos
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást