Az adósok védelmezőjeként lépett fel Gyurcsány a csúcson

Infostart
2008. október 18. 16:18
A válság miatt bajba került adósok megsegítésére szolgáló elképzeléseket vázolt a miniszterelnök a nemzeti csúcson. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: az állam nem lehet közönyös, ha emberek tömegeinek lakása, a fiatalok továbbtanulása kerül veszélybe. A tanácskozás vége felé elmondott második beszédében a kormányfő azt mondta: jó alap a kompromisszumra a munkaadók adóügyben tanúsított önmérséklete. Ha adócsökkentésre nem is, egyszerűsítésre lát lehetőséget a miniszterelnök.

Az MSZP elnökeként felszólaló Gyurcsány Ferenc emlékeztetett arra, hogy többek szerint a mostani a legsúlyosabb gazdasági válság a második világháború óta. Magyarország viharban van, mindenkire szükség van ebben a helyzetben - tette hozzá.

A kormányfő úgy fogalmazott: valószínűleg befellegzett a szabad bankárkapitalizmusnak, a világban bizalmatlanság uralkodik, ami az egyébként stabil magyar bankrendszerre is hatással van.

A pártelnök hangsúlyozta: akkor járnak el helyesen, ha visszafogják az állam működéséből fakadó hiányt, mert ez csökkenti a kockázatokat. Hozzáfűzte: tartogathat meglepetéseket a következő időszak, de erre is időben reagálnak.

Az államra számítanak az emberek és a vállalkozások is, ezért legyenek belátással azok, akik azonnali adócsökkentést követelnek, mert ez jelentősen behatárolná az állam beavatkozási képességét - kérte a politikus. Szerinte dinamikus, 3 százalék feletti gazdasági növekedés 300-500 milliárdos adócsökkentésre ad majd lehetőséget a jövőben.

A kormányfő türelmet kért a munkavállalóktól is, hogy ne indítsanak az inflációt meghaladó béremelésekre irányuló küzdelmet.

Bejelentette: a vállalkozói szférának pluszforrásokat biztosítanak és könnyítenek az uniós támogatások igénybevételének feltételein, hogy több jusson a gazdaságnak, ne kerüljenek veszélybe a már elkezdett beruházások.

A miniszterelnök felhívta a figyelmet arra: a forint jelentős gyengülése esetén bajba kerülhetnek a devizahitelesek, akik bár számolhattak a kockázatokkal, de az állam mégsem hagyhatja magukra őket. Nem lehet átvállalni tőlük a törlesztést, de a bankokkal megállapodva nem szabad engedni, hogy az egekbe szökjenek a törlesztőrészletek - hangsúlyozta.

A tanácskozás szünetében Gyurcsány Ferenc azt mondta: szerdán kerülhet a kormány elé a devizahitelekkel összefüggő javaslat. Hozzátette: a tervezet alapján nem költségvetési forrásból, hanem a hitelszerződések átalakításával segítenék, hogy a törlesztő részletek ne növekedjenek drasztikusan.

A kormányfő átmeneti segítséget ígért az elbocsátottak számára, hogy ne veszítsék el otthonukat a hitelek törlesztése miatt. A kormány segít az egyetemistáknak és főiskolásoknak is, ha anyagi okok, szüleik nehéz helyzete miatt esetleg nem tudják befejezni tanulmányaikat - tette hozzá.

Szólt arról is: a nemzeti csúcs nem a rövidtávú döntések meghozatalának fóruma, hanem abban segíthet, hogy megszülessen egy nemzeti megállapodás a kormányokon túlmutató ügyekben. Példaként említette az euró bevezetését, valamint a szociális, a nyugdíj- és az önkormányzati rendszer megújítását.

Értékelés

A tanácskozás vége felé elmondott beszédében Gyurcsány Ferenc reagált a felszólalásokra. A miniszterelnök úgy fogalmazott: a mai nap csodája az, hogy a munkaadói szervezetek önkorlátozó módon, a helyzetre való tekintettel, lemondtak az adócsökkentés követeléséről.

A kormányfő szerint ez jó alap a kompromisszumra, és ha adócsökkentést nem is, adóegyszerűsítést végre lehet hajtani.

A miniszterelnök elfogadhatónak tartja Dávid Ibolya ötletét is, miszerint át kell strukturálni a szociális kiadásokat. Az MDF elnökének azon javaslata ellen sem tiltakozott Gyurcsány Ferenc, hogy 2009-re átmeneti intézkedéseket kell hozni.

A Fidesz javaslatai közül az MSZP elnöke elfogadhatónak nevezte a foglalkoztatás reformját, a korrupció elleni harcot, illetve a pártfinanszírozási költségek lefaragását. Ehhez az kellene, hogy az ellenzéki párt megszavazza a régóta benyújtott pártfinanszírozási törvényt - tette hozzá.

Az SZDSZ-szel is megtalálta a közös hangot a miniszterelnök, az összes javaslatukat támogathatónak vélte.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást