Vissza a valóságba - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2008. október 17. 19:15
A korábbinál lassabb növekedéssel és alacsonyabb inflációval számol az átalakított költségvetés; 2,3 százalékos mínuszban zárt a budapesti értéktőzsde irányadó indexe; novembertől vízummentesen utazhatnak a magyarok az Egyesült Államokba - a nap hírei.

Elfogadta a kormány a módosított költségvetési tervezetet; a dokumentumot szombaton benyújtják a parlamentnek. A pénzügyminiszter elmondta: az új változat elkészítésénél a lehetőségek szerint figyelembe vették a gazdasági válság várható hatásait. Veres János közölte: a büdzsé tervezete a korábbi 3 helyett 1,2 százalékos GDP-bővüléssel számol, az inflációs előrejelzést pedig 4,3-ről 3,9 százalékra mérsékelték. A pénzügyminiszter azt mondta: a módosított törvényjavaslatban is 2,9 százalékos eredményszemléletű hiány szerepel. Hangsúlyozta: az egyensúlyt érdemi kiadáscsökkentéssel tartják fenn. Ez a szociális ellátás két tételét érinti; a családi pótlék emelése és a nyugdíjkorrekciós program januárról szeptemberre tolódik. Veres János elmondta: jövőre nem lesz adócsökkentés, de a tervezett adóegyszerűsítés nem marad el. A Fidesz szerint a kormány újabb megszorításokra készül, ami ellen össze kell fogni.

Mérséklődtek a napközbeni veszteségek a budapesti értéktőzsdén; a BUX 12.929 ponton zárt; ez 2,3 százalékos esés a csütörtöki záróértékhez képest. Az OTP-papírok 4,5 százalékos gyengüléssel 3.150 forinton zártak. Sándor Dávid, a portfolio.hu elemzője az InfoRádióban elmondta: az OTP kereskedését nagyban befolyásolja a kedvezőtlen befektetői hangulat, illetve az, hogy stabilról negatívra változtatta a bank kilátásait a Standard and Poor's. Hozzátette: emellett több elemző drasztikusan csökkentette az OTP célárfolyamát. A Magyar Telekom-papírok értéke 2,3 százalékkal zuhant, a kereskedés végén 955 forintot értek. A Mol-részvények 3,8 százalékkal drágultak, az olajipari papír 11.000 forinton zárta kereskedést. A Richter-papírok ára 7 százalékkal csökkent, a részvény 26.500 forintot ér. A forint árfolyama nem változott érdemben a budapesti bankközi devizapiacon egy euróért péntek délután 268 forint 70 fillért kértek.

Stabilról ismét negatívra rontotta Magyarország szuverén adósbesorolásainak kilátását a Fitch Ratings. A legnagyobb európai hitelminősítő szuverén adósbesorolásokért felelős igazgatója azt mondta: a döntés oka nem az, hogy aggódnak a költségvetési hiánycélok teljesítése miatt, hanem az, hogy változott a globális piac, és romlott a befektetői hangulat, ez pedig növeli a magyar adóskockázatot. David Heslam hangsúlyozta: nem lehet összehasonlítani az izlandi és a magyarországi helyzetet.

A globális válságról tárgyalt a Nemzetközi Pénzügyi Intézet ügyvezető igazgatójával Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A kormányszóvivői iroda tájékoztatása szerint Charles H. Dallara a pénzügyi krízist egy nyugatról indult problémaként jellemezte, amelynek okai nem a magyar gazdaságban keresendők. A nemzetközi szakember azt mondta: javasolni fogja partnereinek, hogy az amerikai és a nyugat-európai pénzügyi szektor stabilizálódása után segítsenek rendezni a helyzetet a közép-európai piacokon is. A kormányfő előzőleg vezető magyar gazdasági szakemberekkel találkozott. Gyurcsány Ferenc az egyeztetés után azt mondta: most a pénzügyi stabilitás és finanszírozás biztosítása az elsődleges feladat Magyarországon.

Továbbra is bővül a banki hitelnyújtás, ezen belül a devizahiteleké is, ám a jövőben várhatóan csökken a kereskedelmi bankok svájci frank alapú hiteleinek aránya a forint és az euró alapú hitelek javára. Ezt tartalmazza az a nyilatkozat, amelyet a jegybank és a hét vezető magyar kereskedelmi bank képviselőinek megbeszélése után adtak ki.Ezentúl minden, kifejezetten a csecsemőknek és gyermekeknek szánt összetett élelmiszer importja tilos Kínából - jelentette be az országos főállatorvos. Süth Miklós elrendelte azt is, hogy vizsgálat nélkül azonnal ki kell vonni a forgalomból minden, Kínából származó ilyen jellegű terméket, és ezeket haladéktalanul meg kell semmisíteni.

Az Egyesült Államok újabb hét ország polgáraira, köztük a magyarokra is kiterjeszti a vízummentes beutazás lehetőségét. Ezt George Bush amerikai elnök jelentette be Washingtonban. Az érintett államok, Magyarországon kívül Csehország, Szlovákia, Észtország, Lettország, Litvánia, valamint Dél-Korea már novemberben csatlakozhat a vízummentességi programhoz. Az utolsó szükséges, a bűnügyi adatok cseréjéről szóló megállapodást október 2-án írták alá Budapesten. Az egyezmény megkötésével évente 70-100 ezer magyar állampolgár utazhat egyszerűbben az Egyesült Államokba.

A rendszeres mérések kezdete óta az idei a legmelegebb ősz az Északi-sarkon. A sarkvidéki hőmérséklet öt Celsius fokkal magasabb, mint a sokéves őszi átlag; a térségben példátlan mértékben emelkedik a tengervíz szintje. A sarkvidék állapotát harmadik éve monitorozó 46 tagú nemzetközi kutatócsoport közölte: az Északi-sarkvidéken ma 34 százalékkal kisebb tengerfelületet borít jég, mint az 1979 és 2000 közötti évek átlagában.