Strabag-dosszié: Hol a lé?

Infostart
2008. október 17. 13:27
2003 és 2006 között 147 millió forinttal támogatta az SZDSZ-t a Strabag-vezér Hans-Peter Haselsteiner által alapított, később Acél Zoltánra és Alexander Zachra, az Euro:contact Kft korábbi vezetőire hagyományozott osztrák Liberális Intézet - írja a Heti Válasz.

Mindez azért érdemel említést, mert a korrupciós útvonalakat latolgató Euro:contact-feljegyzések egyikén szerepel, hogy "rajtuk keresztül fennáll a lehetőség, hogy a pénz egy részét közvetlenül adományozzák a pártoknak". A hetilap cikksorozatában korábban az szerepelt, hogy 2004 és 2007 között 13,5 milliárd forint bevételt produkált az Euro:contact, amely - osztrák hírek szerint - Strabag-pénzeket juttatott a magyar politikai pártoknak. A cég valóban kifizetőhelyként működött; a fenti összeg négyötöde csak "átutazott" a társaságon.

A kórházak lejárt tartozásai az idén meghaladhatják a 60 milliárd forintot - írja a Heti Világgazdaság. Valamiféle mentőakció elkerülhetetlennek látszik, holott a két korábbi is csak átmeneti gyógymódnak bizonyult. Dózsa Csaba egészségpolitikai szakértő nemrég elkészült elemzése szerint ugyanis a támogatásban részesített 52 intézmény közül 11 változatlanul súlyos fizetési gondokkal küzd. A maradékból tíznek megszűnt az önállósága, 14-nek a fenntartó nyújtott hathatós anyagi támogatást és mindössze nyolc kórház érte el a struktúra- és vezetőváltással, valamint a működési forma átalakításával, hogy pénzügyi helyzete stabilizálódjon.

A Figyelő Paul Krugman, a Priceton University 55 éves, nemrég közgazdasági Nobel-díjat kapott professzorának elméleteiből ad rövid ízelítőt. A közgazdász éppen a múlt héten bírálta élesen Henry Paulson amerikai pénzügyminiszter hitelválsággal kapcsolatos mentőcsomagját. Úgy vélte, a britek járnak el helyesen, amikor tőkeinjekciókkal és garanciákkal tartják életben a bankrendszert, ami nem akasztja meg a rendszer működését, így nem szűnnek meg a pénzügyi intézmények. Krugman fő kutatási területei egyébként a nemzetközi közgazdaságtan és a közgazdasági földrajz. Ezeket összekombinálva új elméletet dolgozott ki azokra a kérdésekre, hogy milyen hatásai vannak a szabad kereskedelemnek és a globalizációnak, valamint mi a fő hajtóereje a világszerte tapasztalható elvárosiasodásnak


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást