Gyurcsány: elsődleges a pénzügyi stabilitás biztosítása

Infostart
2008. október 17. 11:43
A pénzügyi stabilitás a legfontosabb - mondta a miniszterelnök a pénzpiac szereplőivel tartott egyeztetés után. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: mindent megtettek, amit ebben a helyzetben kellett.

Amit lehetett és kellett tenni, azt megtette a kormány, illetve a pénzpiaci szereplők - jelentette ki a kormányfő, miután a pénzügyi és gazdasági szakértőkkel konzultált.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: nem volt abban vita, hogy a legfontosabb most a pénzügyi stabilitás fenntartása. "Nincsen ezt felülíró egyéb gazdasági cél, minden megteendő lépést, azonnalit és rövidtávút, ennek kell alárendelni" - jelentette ki.

A kormányfő rövid tájékoztatásában utalt arra, hogy a kormány lefelé módosította a jövő évi költségvetésnek alapot adó gazdasági növekedési előrejelzést, a korábbi 3 százalékról 1,2 százalékra.

Ezzel kapcsolatban Gyurcsány Ferenc megjegyezte: a megbeszélésen részvevő piaci szereplőkkel abban is egyetértettek, hogy amíg a gazdasági növekedés nem gyorsul fel újra 3-4 százalék körülire, addig nem lehetséges az adócsökkentés Magyarországon.

A kormányfő azt mondta: ha ismét meglódul a gazdasági növekedés, akkor 3-500 milliárd forintos adócsökkentésre lát lehetőséget. Az, hogy ez mikor lesz, egyelőre senki nem tudja megmondani pontosan - mondta Gyurcsány Ferenc, lehet, hogy 1 év, de az is lehet, hogy 3.

A miniszterelnök a bankok devizahitelezésének szigorításával kapcsolatban azt mondta: reményei szerint ezek az intézkedések csak átmenetiek lesznek, azonban azt is hozzátette, hogy a kormánynak ebben a kérdésben semmilyen mozgástere nincs.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Panulin Ildikó összefoglalója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást