Bizonytalan a jövő évi egészségügyi büdzsé

InfoRádió / MTI
2008. október 17. 16:24
Újra kell tervezni a jövő évi egészségügyi költségvetést is - jelentette ki az egészségügyi miniszter egy szakmai konferencián. Székely Tamás hangsúlyozta: korábbi megbeszéléseiken a pénzügyi tárca vezetője annyit ígért, hogy jövőre kedvezményezett lesz az ágazat.

A politikus az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének rendezvényén, Balatonfüreden elmondta: valószínűleg elmarad a 2009-re tervezett járulékcsökkentés, így nem kell bevételkieséssel számolnia az egészségügynek.

Szólt arról is, hogy legalább négy jogszabályt kellene még idén módosítani ahhoz, hogy teljesüljön a kormány Biztonság és partnerség elnevezésű programja. Közölte: tervezik egyebek mellett az irányított betegellátási rendszer megszüntetését, az egészségügyi felsőfokú szakirányú képzés rendjének megváltoztatását, és az orvostechnikai eszközök, illetve minőségi rendszerük szabályainak megalkotását.

Közben Nagy Kálmán, a KDNP parlamenti képviselője úgy nyilatkozott: az egészségügyi kassza tavalyi 27,4 milliárd forintos maradványát kellene visszaforgatni a kórházak finanszírozására.

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség az InfoRádiónak nyilatkozva hangsúlyozta: a jelenlegi kórházi szerkezetben, ilyen finanszírozás mellett az egészségügyi intézmények nem bírnak ki több megszorítást.

Hanganyag: Gál Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Rácz Jenõ
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást