"Magyarország ismét csak előbbre jár a mezőnynél"

Infostart
2008. október 16. 15:31
Magyarországon széles körben elterjedt vélemény, hogy az ország rossz úton jár, abban azonban csekély az egyetértés, hogy pontosan min kellene változtatni - állítja a Financial Times a magyarországi helyzet elemzésével foglalkozó mellékletében.

A londoni gazdasági napilap Magyarország-mellékletében emlékeztet arra, hogy még a mérsékelt egészségügyi reformot is megtorpedózta a tavaszi népszavazás. A magyar kormány a jelek szerint felismerte, hogy nem tud mélyreható jóléti reformokat végrehajtani erőteljes lakossági ellenállás nélkül - írta a Financial Times.

Közben az is kérdés, hogy a szocialisták víziója az emberarcú kapitalizmusról túlélheti-e azt a pénzügyi vihart, amelyet a szabadpiacnak a Nyugaton pártolt szélsőségesebb változata zúdított az országra. A szocialisták víziója még egy hónappal ezelőtt is ellentmondott volna az akkori időknek, most azonban, hogy már az amerikai és a brit kormány is tőkével segíti ki a bankokat, és vitatottá vált a minimális állam ideológiája, lehet, hogy Magyarország ismét csak előbbre jár a mezőnynél - fogalmaz a londoni gazdaság lap.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök erről az újságnak azt mondta, Magyarország a középutat választotta a kapitalizmus szabadjára engedett angolszász változata és az erős állami szerepet és robusztus gazdasági növekedést vegyítő skandináv modell között.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy az államháztartási hiányadatok "nagyon ígéretesek".

A Fidesz alelnöke ugyanakkor a brit lapnak arról beszélt, hogy a szocialisták elvesztették a reformok áthajtásához szükséges hitelességet. Ha a másik oldalt az emberek hitelesebbnek találják, akkor könnyebb megvalósítani egy programot, mondta Varga Mihály, aki szerint bizonyos hozzáállásokban egyetlen kormány sem tud egy-két év alatt változást elérni, de legalább el lehet indítani egy folyamatot, példát lehet állítani.

A lap arról is beszámol, hogy a két éve kirobbant utcai erőszakot mára egyfajta fáradt népi elégedetlenség váltotta fel, és hogy a diplomatákat, befektetőket aggasztja a lappangó erőszak, ami időnként például a romák ellen kitör, valamint a szélsőjobboldali kis félkatonai szerveződés is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást