Kamaszkori katasztrófaturizmus a halott fényképezése

Infostart
2008. október 16. 13:35
Diákok fotózták le és küldték el egymásnak annak a halott férfinak a képét, akit egy iskola kerítésénél találták - adta hírül a Békés Megyei Hírlap. Az InfoRádió által megkérdezett szakértő szerint nincs ebben semmi különös. Bilkei Pál úgy véli: kíváncsiak a gyerekek, a halott látványának feldolgozása pedig nem jelent problémát ebben az életkorban.

Kamaszkorban a titok mindig nagyon fontos dolog, a titok birtoklásával pedig sokkal gazdagabbnak érzik magukat a tizenévesek - kommentálta az InfoRádiónak a pszichológus azt a hírt, miszerint békéscsabai középiskolások kedden lefotóztak egy, az iskola épülete mellett talált halottat, majd a képeket elküldték egymásnak.

Bilkei Pál hozzátette: ez a titok, amit a gyerekek mindig közösségben osztanak meg, ellentmond a társadalom érték- és normarendszerével, ugyanakkor szerinte ez a fajta kíváncsiság teljesen normális ebben az életkorban.

Ha egy pubertás gyerek olyanról tud, amiről más nem, akkor az növeli az önértékelését - véli a szakértő, aki szerint ez nem jelent sem magatartási, sem pedig személyiségi problémát.

Ráadásul úgy véli: egy holttest nem okoz akkora megrázkódtatást ebben a korban, min később. Bilkei Pál szerint ahogy a felnőtteknél, úgy a gyerekeknél is megfigyelhető a katasztrófaturizmus jelensége, csak náluk még élénkebben és "vadabban" van jelen ez a jelenség.

Hanganyag: Kálló Izabella


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást