Spriccelt a kőolaj a Barátság vezetékből - képekkel

InfoRádió / MTI
2008. október 14. 11:51
Elzárták a Barátság vezetéket, így megszűnt az olajömlés Ecsernél, ahol korábban robbanásveszély miatt lezárták a környéket - közölte a rendőrség és a katasztrófavédelem.

Kis-Guczi Péter, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtóügyeletese elmondta, hogy a vezetéket "kiszakaszolták", így már nem ömlik ki a kőolaj.

Közlése szerint mintegy 300 méteres körben ömlött ki kőolaj, kisebb-nagyobb tavakat létrehozva. A területet a tűzoltók homokkal vettek körbe, hogy megakadályozzák a további olajfolyást. Ezeket a MOL százhalombattai finomítójának létesítményi tűzoltói fogják kiszivattyúzni - tette hozzá.

Azokat a területeket, ahol az olaj már beszivárgott a talajba, valószínűleg kármentesíteni fogják - mondta Kis-Guczi Péter.

Az MTI információi szerint a területen építkezés folyt, egy munkagép területrendezés közben szakította el a vezetéket, amely mindössze tíz centiméter mélyen volt a talajban.

Az M0-ás autópálya 44-es kilométerénél a bal pálya mellett húzódó Barátság kőolajvezeték eddig ismeretlen okból megsérült és folyt, spriccelt belőle az olaj.

Az M0-ás elkerülő út forgalmát és a lakókat ás kiömlő olaj nem veszélyeztette.

A tűzoltók először homokkal próbálták megakadályozni, hogy a kiömlő olaj szétterjedjen.

Kimehetnek a gyerekek

Az önkormányzat korábban arra kérte az óvodákat és az iksolákat, hogy ne engedjék ki a gyerekeket az udvarra, ezt a korlátozást azonban a vezeték elzárásának hírére feloldották - mondta el az InfoRádiónak Ecser jegyzője.

Balogh Zoltán hozzátette: nem voltak veszélyben a lakosok.

Ezt erősítette meg az InfoRádió Energia Info című magazinjának szakértője is. Drucker györgy elmondta, hogy a nyersolaj alacsony nyomással jön a Barátság vezetékben, így csak egy szikra vagy valamilyen hirtelen behatás miatt robbanhat be a kifolyt olaj.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Somlyai Dóra, a MOL kommunikációs igazgatója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Kis-Guczi Péter
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Balogh Zoltán
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Drucker György
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást