Török Gábor: A válsággal Gyurcsány menesztése is lekerült a napirendről

Infostart
2008. október 13. 19:10
A Vision Consulting igazgatója szerint egyelőre lekerült a napirendről Gyurcsány Ferenc menesztése, valamint az előre hozott választások kérdése. Török Gábor az InfoRádiónak azt mondta: a pénzügyi válság nem feltétlenül erősíti meg a miniszterelnököt, aki egy nemzeti egységkormányhoz hasonlót akar létrehozni.

Jól jön-e a Magyarország válságával küzdő kormánynak egy globális pénzügyi válság? Elképzelhető, hogy igen. Ha ugyanis sikeresen vezeti ki az országot a nehézségekből, azzal növelheti presztízsét - mondta az InfoRádióban Török Gábor.

Hogy mi számít sikeres politikának, az mindig csak utólag dől el - mondta a politikai elemző annak kapcsán, hogy a miniszterelnök egy nemzeti csúcsértekezlet összehívását javasolta, amelyre meghívná a közjogi méltóságokat, a frakciók és az országgyűlési bizottságok vezetőit, az önkormányzati szövetségeket, a szakszervezeteket, a munkaadók képviselőit valamint szakértőket. A fórumot egy-két héten belül hívnák össze. Mindezt az ellenzék élesen bírálta, mondván, azonnali döntésekre van szükség, hiszen a helyzet szinte óráról órára változik.

Török Gábor szerint a 40-50 fős testületnek nem a szakértői jellege a fontos, hanem a politikai egység megalkotása, amellyel a kormányfő egy egységkormányhoz hasonló csoportosulást hozna létre.

Az ellenzéknek erre a kezdeményezésre nehéz jól válaszolnia - mutatott rá a szakértő. Az azonban biztos, hogy válsághelyzetben felelőtlenség lenne előhozakodni az előrehozott választásokkal, valamint a kormányfő leváltásával.

Hanganyag: Németh Zoltán


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást