Sólyom László még mindig elégedetlen a Kossuth-díjról szóló törvénnyel

InfoRádió / MTI
2008. október 13. 15:24
Megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a Magyar Köztársaság kitüntetéseiről szóló törvényt, valamint a Kossuth-díjról és Széchenyi-díjról szóló törvényt módosító törvényt az államfő.

A parlament az utóbbi jogszabály korábban azért módosította, mert az Alkotmánybíróság - a köztársasági elnök kezdeményezésére - egy 2007-es határozatában kimondta, hogy a köztársasági elnököt valódi döntési jog illeti meg, jogosult és egyben köteles megtagadni az alkotmányos értékrendbe ütköző kitüntetés adományozását.

A törvény új szövege szerint nem lehet bűncselekmény miatt jogerősen elítélt személyt javasolni kitüntetésre, amíg büntetését nem törölték a nyilvántartásból. A Kossuth-, illetve a Széchenyi-díjat ezután vissza is lehet vonni azoktól, akik arra érdemtelenné váltak. Sólyom László államfő ezt a változatot sem tartja elfogadhatónak.

A köztársasági elnök hiányolja, hogy a kitüntetési törvények a módosítást követően sem biztosítják a kitüntetni tervezett személyek részére, hogy eldöntsék, kívánnak-e részesülni az adott állami kitüntetésben - olvasható a KEH közleményében.